Oldal kiválasztása

Mit jelent az üzleti nyelv és miért érdemes ezt tanulni?

Az üzleti nyelv kifejezetten a vállalati környezetben, munkahelyen használatos nyelvezet, amelyet a cégek a mindennapi kommunikációjukban használnak. Ez elsősorban angol nyelvű kommunikációt jelent – hiszen ez a nemzetközi üzleti, kereskedelmi nyelv, de az adott anyavállalat nyelve is meghatározó lehet pl. német, spanyol, francia.

A multinacionális nagyvállalatokkal együtt terjedt el, hiszen ez eleve egy nemzetközi környezet alakult ki, de aki az ilyen cégek beszállítója vagy nemzetközi kereskedelemben mozog, szintén kell, hogy értse ezt a nyelvet.

A nyelvtudás felértékelődése egyértelműen látható abból is, hogy a legtöbb állásinterjú angolul vagy angolul is zajlik és sok meghirdetett állásnál egy másik idegen nyelv tudása előnyt jelent.

Ha valaki beszél egy nyelvet, még nem biztos, hogy a munkahelyen is helytáll, egyrészt mert nem biztos, hogy gyakorlati a tudása, másrészt egy középfokú nyelvvizsga még nem tanítja meg a fuvarszervezés, tárgyalás, értekezletek nyelvét.

Az üzleti nyelvismeret sokszintű lehet; pozíciótól, feladattól függ. Lehet, hogy csak a külföldi vendéget kell köszöntened a recepción, de lehet, hogy tárgyalnod kell. Leht, hogy csak az adott terület nyelvét kell jól ismerned (gyártás, pénzügy) de az is lehet, hogy egyszerűen mindennel tisztában kell lenned. Tehát ha egyszerűen jól felkészült akarsz lenni a munkaerő-piaci kihívásokra, akkor érdemes ebbe az irányba menned.

Hogyan kezdjek neki?

Legyen némi előzetes nyelvismereted, amire lehet építeni. Aztán keress egy jó tanárt, olyan valakit, aki ért ehhez, mert a legtöbb általános nyelvtanár maga sem ismeri ezt a nyelvet. Győződj meg, hogy egy hozzáértőt keresel meg, aki tud is veled ezekről a témákról társalogni és szisztematikusan bele tud vezetni a neked szükséges témákba. Keress megfelelő anyagokat, feladatokat, egy igazán jó könyvet. Olvass és hallgass gazdasági cikkeket. A BBC-nek van spanyol nyelvű hírportálja, amit nagyon ajánlok: https://www.bbc.com/mundo

További spanyol nyelvű hírforrások, amiket ajánlok:

https://www.elmundo.es/espana.html
https://elpais.com/tag/espana/a
http://www.rtve.es/noticias/s/espana/

Lehet, vagy érdemes ilyen témában nyelvvizsgát tenni?

Sok esetben kénytelen is vagy, mert ha nincs ilyen nyelvvizsgád, nem kapod meg a diplomádat. Ha közgazdász vagy, vagy az üzleti életben kívánsz karriert építeni, nagyon ajánlom, hogy szakosodj és ismerd meg ezt a nyelvet, mert szükséged lesz rá és óriási előnyt fog jelenteni. Itt találsz részletes leírásokat ezekről a nyelvvizsgákról.

Én mindenkinek, aki ambiciózus, különleges dolgot szeretne, ki akar valamivel tűnni, nagyon ajánlom a spanyol nyelvű gazdasági nyelvvizsgát. Ma már annyira elvárás az angoltudás, hogy egy másik nyelv tudása nagy előnyt jelent.

Spanyol gazdasági nyelvvizsgák:

Magyarországon kétféle spanyol gazdasági nyelvvizsga van. A BGE nyelvvizsgája és a Corvinus nyelvvizsgája, az OECONOM. Ezeken a linkeken nézhetitek meg.

http://www.nyelvvizsgak.hu/page/default.asp?id=PMSTDL
http://www.corvinusnyelvvizsga.hu/page/default.asp?id=HPAEGN

A BGE talán egyszerűbb, két szövegértés (45perc), 2 írásfeladat (80perc) és egy rövid nyelvtan-szókincs (35perc) van a középfokú nyelvvizsgán.  Felsőfokon ugyanez csak egy picit hosszabb az idő és a nyelvtan helyett tömörítéses feladat van.  Az OECONOM esetén is van nyelvtani teszt, írás és szövegértés közép és felsőfokon is.

Ha fontolgatod a spanyolt vagy szükséged van erre a nyelvvizsgára, szeretnék most hozzájárulni a sikeredhez. Kidolgoztam a tételeket, amit itt tudsz letölteni.: