Oldal kiválasztása

Sziasztok,

Folytatom a gazdasági nyelvvizsgák elemzését ebben a blogbejegyzésben. Eddig három hasonló nyelvvizsgát elemeztem, most folytatom egy újabbal ez pedig a

4, EuroPro nyelvvizsga

http://www.euroexam.org/felkeszulok/letoltheto-vizsgatesztek-vizsgaleirassal-megoldokulccsal

Ez több dologban is különbözik az előzőektől. Először is ezt már egy másik vizsgázóval párban kell csinálnod, a másik lényeges különbség, hogy a témakörök nincsenek oly módon megadva mint az előzőeknél, és nem is a klasszikus gazdasági témákra kell gondolni. Ez sokkal inkább az üzleti kommunikációra koncentrál, és azt szoktam mondani, hogy ezt azok is meg tudnák csinálni, akik nem közgázt hallgattak, vagy nem értenek a businesshez, mert itt olyan témákat kell körüljárni, hogy pl. mitől lesz egy csapat jó, vagy hogyan lehet megtartani a dolgozót, esetleg hogyan lehet „zöld” egy cég stb A felépítése a következő: 3 szöveget kell érteni: 1, címeket kell választani a paragrafusoknak, 2, meg kell mondani, hogy melyik szövegben van az infó, 3, feleletválasztós feladat (a/b/c/d)

Ezen kívül 2 dolgot kell írni: van egy levél, ami kötelező, és utána 3 műfaj közül lehet választani, pl. esszé, riport, cikk stb

A szóbeli résznél, a hallgatott szöveg értése 3 részből áll: 1 összepároztatós: melyik ember mondta a szöveget, 2, kiegészíteni a szöveget a hallottak alapján, 3,ezután egy feleletválasztós feladat van

A beszélgetésben 1, egy témához kapcsolódó beszélgetés pl. az iroda, 2, prezentáció egy grafikon alapján, 3, témakifejtés, amiben a társaddal együtt kell kifejteni, hogy pl mi az oka a munkaerőhiánynak, 4, 3 mini-szituáció, ahol csak egy-egy mondattal kel reagálni

A C1 ugyanígy épül fel. Az idők reading 40perc középfok, 50 felsőfok, írás 60 perc mindkettőnél, hallgatás 35 középfok, 40 felsőfok, és a beszéd 20 perc mindkettőnél.

5, KITEX

http://www.kitex.hu/

Ez a nyelvvizsga kereskedelmi és turisztikai részekkel rendelkezik angol és német nyelven. Jól körülhatárolhatók a témák, egyértelműek a feladatok és van jó felkészülést segítő könyv hozzá.

Mind a B2 és a C1 felépítése ugyanaz. Az írásbeli részben 3 szöveg van: az elsőbe szavakat kell beírni a megadott listából, a másodikba mondatrészeket, a harmadik pedig egy feleletválasztós (a,b,c,d). Írni két dolgot kell: mindig van egy üzleti levél és egy fogalmazás, ahol egy cikket, jelentést, vagy javaslatot kell írni.

A szóbeli résznél a hallott szöveg értésénél 3 feladat van: egy igaz/hamis, egy feleletválasztós és az utolsónál kérdésekre kell válaszolni röviden. A beszéd is három elemből áll: az első résznél általános kérdéseket tesznek fel, van egy szakmai szituáció pl. termékbevezetés, és végül egy kép segítségével kell beszélni egy szakmai témáról.

Végül van még két vizsga, amit könnyűnek mondanak, bár én ezt nem írom alá.

6, GAZDÁLKODÓ

http://gazdalkodo.kodolanyi.hu/

Ez a Kodolányi János Egyetem saját nyelvvizsgája, ahol üzleti és idegenforgalmi rész van, angolul és németül. Lehet egynyelvű és kétnyelvű részeket is választani. Mi a különbség?

B2-nél: 165 perc az egynyelvű vizsga hossza, csak egy nyelvtani feladat van és nincs közvetítés. A kétnyelvű hosszabb (210perc) két nyelvtani feladattal és közvetítéssel. A közvetítés azt jelenti, hogy magyar szöveget kell összefoglalni angolul.

C1-nél: az egynyelvű 170 perces közvetítési feladat nélkül, a kétnyelvű 220 perces közvetítéssel.

A kétnyelvűnél tehát 2 olyan feladat van, ahol a megadott listáról kell kiválasztani a megfelelő szót ill. nyelvtani elemet, 2 szövegértés van (feleletválasztós, és a hiányzó mondatrészt betöltős) és két dolgot kell írni: egy levél és egy fogalmazás, általában riport van. Ugyanígy épül fel a C1 is. Az egynyelvű rövidebb, ott két szövegértés, két írás és csak egy nyelvtani rész van. A felsőfoknál is 2 írnivaló, 2 szövegértés és 2 nyelvtani/szókincses feladat van, ahol az egyik résznél listából, a másiknál viszont magadtól kell beírni a hiányzó szavakat.

A témakörök meg vannak adva, ahol szerepel külön tételként az EU, prezentációk, üzleti utak, kereskedelmi vásárok, a szokásos, munkaügyi, kereskedelem, bankok, környezetvédelem mellett. A C1-en 15 téma van felsorolva. A hallott szöveg értése feladatrész mindenhol 2 szövegből áll. A szóbeli felépítése: szakmai beszélgetés a megadott témakörökből, szituáció szintén a szakmai témakörök alapján, grafikonelemzés.

7, Zöld út

https://zoldut.szie.hu/

A vizsga azért „zöld” mert minden szinten közös környezeti ill. környezetvédelmi tematikájú részek vannak, ez hangsúlyos elem. Itt csak komplex nyelvvizsga tehető, vagyis nem tudsz csak szóbeli vagy csak írásbeli részt letenni. Itt 3 nyelven és 3 különböző szakterületen lehet vizsgát tenni: gazdálkodás és menedzsment, agrár és környezetvédelem valamint műszaki részek vannak, angol, német és francia nyelven(bár itt csak a gazdálkodás témában.)

A témakörök, ahogy mondtam erősen a környezeti támákra koncentrálnak: hulladékgazdálkodás, globális felmelegedés, energia stb, de van falusi turizmus és vidékfejlesztés. Tehát azoknak ajánlom, akik ezekben jók. A többi téma nem annyira jól körülhatárolt. Közgazdaság, a világ gazdasága, Magyarország gazdasága stb

A vizsgában 2 szövegértés van, 2 írás (ahol az egyik mindig grafikon vagy ábraelemzés) és 2 hallgatási feladat mind közép mind felsőfokon. A szóbeli részen van szakmai témáról beszélgetés, szituáció és grafikonelemzés. Némiképp bonyolítja a helyzetet, hogy felsőfokon van prezentáció. Erről a következőt írja a honlapjuk: Az írásbeli vizsga időpontja előtt 3 héttel 3 prezentációs téma idegen nyelvű összefoglalóját el kell küldeni e-mailben a megadott nyomtatványon a jelentkezéskor kiválasztott  vizsgahelynek. A prezentáció forrása nyelvi tankönyv és nem hiteles internetes forrás (pl. wikipedia) nem lehet. Internetes forrásmegjelölés esetén a pontos link szükséges. A minimum három, forrásként megjelölt anyagból önállóan összeállított, szemléltető anyagra épülő, kb. 8 perces előadást kell tartani. A témákból a vizsgán a jelölt húz.Amennyiben a prezentációs vázlatok határidőre nem érkeznek be, késedelmi díjat kell fizetni.

 

Sok sikert a tanuláshoz!

Ha szeretnél rákapcsolni az üzleti angolra, akkor iratkozz fel INGYENES 10 részes online videó kurzusomra

Katt ide: KÉREM A TANFOLYAMOT

 

Demkó Andrea

Segítek profivá válni!