Oldal kiválasztása

Sziasztok Profizmusra Vágyók!

A mai bejegyzés témája: ÜZLETI – GAZDASÁGI NYELVVIZSGÁK: MELYIKET VÁLASSZAM?

Sokféle üzleti nyelvvizsga létezik, és gyakran teszik fel nekem ezt a kérdést, hogy melyiket válasszam? Melyik a legkönnyebb? Melyiknek van a legnagyobb presztizse? Nos, segíteni szeretnék neked a döntésben. Milyen szempontokat vegyél figyelembe?

1, Azt vizsgáld meg először is, hogy mire kell neked a nyelvvizsga: Hogy megkapd a diplomád? Hogy bizonyíts magadnak? Hogy külföldön tudj tanulni vagy dolgozni?

2, Vizsgáld meg, mik az erősségeid, és miben nem vagy annyira jó, milyen típusú feladatok tetszenek neked és melyiket nem szereted megoldani? Pl. könnyen megy, ha szavakat kell betöltenem egy szövegbe, de nem megy a nyelvtan. Szeretek összefoglalni, de nem szeretem a prezentációt

3, Döntsd el, hogy a vizsgáztatóval szeretnél jobban beszélgetni vagy egy másik vizsgázóval párban.

4, Végül nézd meg, melyik nyelvvizsgát kérik vagy fogadják azok, akik ezt kérik tőled.

5, És még valami: a legtöbb nyelvvizsga angolul és németül érhető el, ha spanyolból keresel üzleti nyelvvizsgát, akkor ez már lekorlátozza a lehetőségeidet (BGE, OECONOM)

Minden nyelvvizsgának 4 része van: kell szöveget érteni, írni, beszélni és hallott szöveget megérteni. Ebben nincs különbség. A számonkéréshez használt feladatok típusai mások, ezt neked kell megvizsgálni, melyik szimpatikus. Nincs olyan nyelvvizsga, amire ne készítettem volna fel embereket, és mindegyikhez tudok állítani olyat, aki azt mondja, hogy ez könnyű, és olyat, aki szerint nehéz. Ne hallgass más szempontjaira, alakítsd ki a sajátodat! A nyelvvizsgák lehetnek egynyelvűek és kétnyelvűek. A kétnyelvűben fogsz találni magyar feladatokat is, pl. magyar szöveget tömöríteni, vagy angol szöveget magyarul összefoglalni, az egynyelvű vizsga azért egynyelvű, mert csak angol (ill. célnyelvi) feladatok vannak benne. Szempont lehet még, hogy lehet e szótárat használni – általában az írásbelihez engedik – de sokszor vigyázni kell, mert az idő szűkre szabott és a szótározással sok idő el tud menni.

Az alábbiakban szeretnék néhány nyelvvizsgát bemutatni nektek. Az első 3, három magyar egyetem által szervezett nyelvvizsga, amik hasonlítanak egymáshoz, mert mindegyikben egyedül , pontosabban a vizsgáztatóval kell beszélgetni, és a témakörök is nagyon hasonlóak: ezek a szokásos gazdasági témák: marketing, kereskedelem, bankok, munkaerő piac, globalizáció stb. Mindegyikhez csatolom a linket, hogy meg tudd nézni, és a B2 vagyis a középfok ill. a C1 vagyis a felsőfok feladatait mutatom be neked. Ezeket a nyelvvizsgákat azoknak ajánlom, akik szeretnek tételeket kidolgozni, belekapaszkodni a felsorolt listába, kiszámítható dolgokat várnak és csak a vizsgáztatóval szeretnének beszélgetni.

 

1, BME (Budapesti Műszaki Egyetem) A gazdasági vizsgájuk egynyelvű

http://www.bmenyelvvizsga.bme.hu/hu/letoltheto_feladatok/vizsga_elott

B2 írásbeli: (szövegértés) 1, use of English: egy szót kell magadtól beilleszteni a szövegbe, van ezen kívűl két olvasmány, ahol megadott mondatrészeket kell beilleszteni a szövegbe, a másiknál pedig válaszolni kell egyszerűen a kérdésekre angolul.

(írás) egy grafikonelemzés van és egy üzleti levél) (mindegyiknél viszonylag jól körülhatárolható szókincs van, amit be lehet tanulni

szóbeli 15 téma van (beszéd) lesz egy beszélgetés magadról szakmai szempontból, pl miért választottad ezt a szakmát, mik a karrier terveid stb. van egy témakifejtés pl. bankok és egy szituáció a vizsgáztatóval. (hallgatási feladat) 2 szöveg van, az egyikben ki kell tölteni a másik igaz/hamis

A C1 nagyjából ugyanez a felépítés és feladattípusok csak az írásnál egy angol szöveget kell összefoglalni angolul és egy szöveget kell írni pl riportot. A beszéd – résznél sem szituáció van, hanem egy összefoglalás és kommentelés.

A vizsga 60%tól van meg, szótárt lehet használni az írásbelin és arra bőven adnak időt (220perc), a beszéd és magnó fél-fél óra

2, BGE (Budapesti Gazdasági Egyetem) van egynyelvű gazdasági kommunikációs nyelvvizsgájuk, ami új és van kétnyelvű üzleti, pénzügyi és idegenforgalmi szakmai nyelvvizsga

http://www.nyelvvizsgak.hu/

 

Az egynyelvű üzleti kommunikáció B2 írásbeli: 3 szöveg van, az egyiknél címet kell választani a részeknek, a másiknál szavakat kell kiválasztani a harmadiknál válaszolni kell. Az írásnál egy riportot és egy emailt kell írni, a 2 hallott szöveges feladatnál igaz/hamis és kiegészítéses feladat van. A szóbeli beszélgetésből, grafikonelemzésből és szituációból áll.

A C1-nél is 3 szöveg van, írni 2 szöveget kell pl. blog, esszé, vagy cikk, a beszédnél pedig a beszélgetés után szintén egy grafikonelemzéses prezentáció van és a végén egy tárgyalás a szituáció.

A kétnyelvű verziók annyiban másak, hogy a középfoknál van nyelvtani teszt, a felsőfoknál meg tömörítés az írásbelin (magyar szöveget rövidebben elmondani angolul) és magyarra fordítás a szóbelin. A B2 szóbelijén össze kell foglalni magyarül a rövid idegennyelvi tesztet majd van egy önálló témakifejtés és egy szituáció.

3, OECONOM (Corvinus Egyetem) 15 jól körülhatárolható téma van, a B2 és C1 felépítése ugyanaz

http://www.corvinusnyelvvizsga.hu/page/default.asp?id=HPAEGN

 

Írásbeliben: A, feleletválasztós részben a nyelvtant tesztelik, a másik szövegben a szavak közül lehet választani, és a harmadikban mondatrészeket kell befejezni (ez is nyelvtani tudást mér) Az írás feladatnél kell írni egy emailt és egy kis esszét, amiben a véleményedet mondod el egy rövid gazdaségi témájú szövegről. A C1-nél ugyanez van, csak értelemszerűen hosszabb kell legyen az írott szöveg. A szóbelinél 2 szöveget kell meghallgatni, a beszéd résznél pedig van egy cikk összefoglalása (mintha egy külföldi kollégának adnék át információt), van egy témakifejtés és végül egy szituáció.

 

 

Sok sikert a tanuláshoz!

Ha szeretnél rákapcsolni az üzleti angolra, akkor iratkozz fel INGYENES 10 részes online videó kurzusomra

Katt ide: KÉREM A TANFOLYAMOT

 

Demkó Andrea

Segítek profivá válni!