Oldal kiválasztása

Sziasztok,

Nemzetközi angol üzleti nyelvvizsgákat szeretnék most mutatni nektek. Az előző két részben elemeztem a meglévő üzleti nyelvvizsgákat, de itt most még kettőt szeretnék bemutatni. Ha nemzetközi karrierre vágysz, külföldön szeretnél netán dolgozni és megmutatni a nyelvtudásodat a munkaadódnak, akkor a következő nyelvvizsgákat ajánlom:

7, LCCI

http://lcci.hu/

Ez a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara nyelvvizsgája, ami nálunk államilag akkreditált. Nemzetközi szakvizsgáik gyakorlat-orientáltak, a valós üzleti életet jelenítik meg és használható tudást mérnek.

Nagyon érdekes, hogy az írásbeli rész csak írásból áll, persze megadott szövegek alapján kell összeállítani valamit, reagálni valamire, de kifejezett, hagyományos értelemben vett szövegértés nincs.

Három dolgot kell írni. Az első feladatban 3 különböző műfaj közül kell választani: cikk, jelentés vagy memo. Mindegyik esetben ügyelni kell a formára, ezért jól kell tudni, hogy is néz ki pl. egy jelentés. A második esetben egy levelet kell írni, szintén figyelve a formai követelményekre, végül egy lista van, ami egy szöveg alapján készül, ez kicsit olyan, mint egy összefoglalás. Kell, hogy legyen címe nemcsak az egésznek, de a külön részeknek is. Itt nem szabad a szövegben meglévő szókapcsolatokat egy az egybe kimásolni. A felsőfokon már 4 feladat van és ebből 3 dolgot kell írni, három különböző műfajt a leírt szituáció alapján. Itt választási lehetőség nincs.  Az egyik feladat már inkább szövegértés: válaszolni kell a szöveg alapján feltett kérdésre. A szóbeli témák is „lazábbak”, vannak benne nem szigorúan vett üzleti témakörök, mint oktatás, utazás és turizmus, valamint kommunikáció.

A szóbeli részben 2 feladat van, ami egy megadott téma köré csoportosul, pl. munka és karrier. Az első részben ezzel kapcsolatos kérdések vannak, erről kell beszélgetni, a másik rész pedig egy ehhez kapcsolódó szituáció. A hallgatásos rész viszonylag könnyű könnyű, mert csak 2 feladat van és nem kell szavakat, mondatokat írni, csak jelölni, hogy A/B/C. Az első részben elhangzik egy kérdés és rá három válasz, le kell írni, melyik a három válasz közül az adekvát a kérdésre. Itt nem látod a lehetséges válaszokat leírva, nem úgy mint a második feladatban, ahol az elhangzó párbeszéd alapján be kell jelölni, a helyes választ.

Végül nézzük meg a nagy kedvencemet:

8, Cambridge Business English: Vantege B2/Higher C1

https://www.britishcouncil.hu/angol-nyelvvizsga/cambridge/tipusai/uzleti-angol

A Cambride vizsgáknak megvan az a presztizse, amit egy sima magyar nyelvvizsga nem tud megadni. Ezt a bizonyítványt világszerte számos ország egyetemei és munkaadói elfogadják. Ez nem csak arról szól, hogy szereztem egy papírt, e már valódi nyelvtudást és magabiztosságot ad a valódi életben történő nyelvhasználathoz. Fontos, hogy akkreditált a nyelvvizsga, így az angol bizonyítvány mellé kapnak a vizsgázók az Oktatási Hivatal által kiállított nyelvvizsga bizonyítványt is.

Miből állnak a vizsga részei?

Olvasott szöveg értése: B2 5 db, C1 6 db szöveg van, de ezek közül némelyik csak egy rövid kis cikk. A szokásos formán túl van hibajavítás a szövegben és a felsőfoknál van olyan szövegrész, ahova a vizsgázónak magától kell beírnia a hiányzó szavakat.

Írás feladat: 2 szöveget kell produkálni, a szokásos műfajokkal (memo, email, javaslat, jelentés), természetesen a formai követelményeket tartva. A felsőfoknál kell egy rövid riportot írni egy grafikont elemezve.

Hallott szöveg értés: 3 feladat van, az első egy szöveg alapján kitölteni egy szöveget az információval, a második egy érdekes feladat. 5 részletet hallasz és 2 dolgot kell majd csinálni vele; megmondani pl. ki mondta, vagy hol hangzott el és azt is, hogy mit akart vagy milyen célja volt az egésznek. Szóval mindegyikről 2 dolgot kell majd eldönteni. Ebben az a nehéz, hogy nincs előzmény, szövegkörnyezet, csak az elhangzó szavakból következtet az ember. Végül a 3 résznél  a/b/c/d válaszok közül kell választani.

Beszéd: 3 feladat van itt is, amit egy másik vizsgázóval kell lejátszani. Az első feladatban a vizsgáztató tesz fel kérdéseket, utána 3 téma közül lehet választani és azt kell egy rövid prezentációban előadni Pl. a teljesítmény értékelés fontossága, vagy a jó ügyfélszolgálat stb. Végül az utolsó feladatban a 2 vizsgázónak közösen kell megoldani, megbeszélni egy helyzetet. Pl. milyen  ösztönző rendszereket vezessenek be.

A témák a HR, kereskedelem, környezetvédelem, logisztika, Marketing stb témaköreiből kerülnek elő, de nem valami bemagolt szöveget kérnek, hanem valós véleményt, valós üzleti helyzetektől. Szerintem nagyon jó!

 

Sok sikert a tanuláshoz!

Ha szeretnél rákapcsolni az üzleti angolra, akkor iratkozz fel INGYENES 10 részes online videó kurzusomra

Katt ide: KÉREM A TANFOLYAMOT

 

Demkó Andrea

Segítek profivá válni!