Oldal kiválasztása

Spanyolország hatalmas ország, rendkívül változatos, sokszínű tájakkal. Felfedezni egy élet is kevés de az el Camino elég jó lehetőség arra, hogy legalább valamit megpróbáljunk.

Az el Camino-nak nevezett út,- pontosabban utak, mert több is van, – valamennyien a galíciai Santiago de Compostela városába vezetnek, ahol állítólag a középkorban megtalálták Jakab apostol (Krisztus tanítványának) a sírját. Amikor II. Alfonz király értesült erről, elrendelte a bazilika megépítését. Hogy valóban Jakab maradványait találták e meg azt nem lehet biztosan tudni, de az viszont biztos, hogy ez zarándokokat kezdett el vonzani a városba. 1122-t a pápa Szent Jakab évnek nevezte és minden olyan évet, amikor Jakab napja vasárnapra esik. Ettől kezdve megindult és folyamatosan zajlott a zarándoklat. Ez persze nemcsak egy vallási dolog, hanem egy fantasztikus kaland, egy fizikai kihívás és egy kulturális élmény is különösen azoknak, akik szeretnek utazni és rajonganak Spanyolországért. Az el Camino a világörökség része is, és ma is hatalmas tömegeket vonz.

peregrino: zarándok

peregrinación: zarándoklat

peregrinar: zarándokol

Ahhoz, hogy elinduljunk csak az időt és az utat kell kiválasztani. A leghíresebb út a Camino Francés de van még a Camino del Norte, el Camino Primitivo, el Camino Portugués és la Vía de la Plata. Ami az időjárást illeti, nyáron elég nagy a meleg és rengetegen vannak, ami kényelmetlenné teheti az utat. Télen és ősszel már több a csapadék és hideg van, ezért a tavaszt ajánlják a tapasztaltabbak.

Az út során számos szálláshely adódik, de vannak az ún. refugio nevű menedékhelyek, ahol csak tető és ágy van. Ezek általában ingyenesek a zarándokoknak, de önkéntes alapon lehet pénzt hagyni. Az alábbi linken egyébként lehet szállást keresni.

http://www.alojamientoscaminosantiago.com/

Mindenképpen érdemes felkészülni, ez nem egy vicc. (No es una broma), mivel itt napi 20-30 km-es gyaloglásról van szó a hátizsákkal (con tu mochila al hombro.) Igaz ezeket gyerekek és öregek is csinálják, de azért érdemes előtte gyalogolni. Kényelmes túracipőre gondolni kell, mert ha hólyagok jönnek ki (ampollas) vagy izomlázad lesz (agujetas) az megnehezíti az utat. 

A zarándokúthoz nem szükséges térkép: a sárga nyilak, és a kagylók mindenkit útbaigazítanak (ez főleg a legjobban kiépített francia útra igaz). A legnépszerűbb, Saint-Jean-Pied-de-Port-tól menő francia út 780 kilométer hosszú, és a Pireneusokon való átkelés után, négy nagyobb spanyol várost, Pamplonát, Logronot, Burgost, Leónt érinti, mielőtt eléri a célpontot, Santiago de Compostelát, ahonnan sokan még továbbmennek az óceánhoz.

A nagyvárosok mellett a gyönyörű táj, hegyek, szőlöskertek, kis spanyol falvak telve vannak gyönyörűséggel. También es una buena forma de conocer gente, deleitarse con la gastronomía española y disfrutar de paisajes. (Szintén jó formája az az ismerkedésnek, a spanyol gasztronómia élvezetének és a tájakban való gyönyörködésnek)

 Megosztok veletek néhány dolgot, amit érdemes látni. Ahogy nézegetem a képeket legszívesebben mindenhol ott lennék!!!!!

Ezen a linken láthattok képeket kedvcsinálónak és olvasgathattok spanyolul!!

https://www.traveler.es/experiencias/galerias/cosas-que-ver-y-hacer-en-el-camino-de-santiago/686/image/32838

Íme 10 érdekesség, a többi a linken:

1, La vista desde el Faro de Plata, en Pasajes (Camino del Norte). Csodálatos látvány a világítótoronyról. Bár kemény az út megéri (solo se es duro pero tiene recompensa =jutalom)

2, La peculiar iglesia de Santa María de Eunate (Camino Aragonés). Számtalan kolostor és templom látható az úton de ez különleges. ( llamativa = figyelemfelkeltő)

3. Atravesar el Puente de la Reina como hacían los peregrinos del siglo XI (Camino Francés). Átmenni ezen a hídon ahogy régen is tették, hatalmas élmény. Ez a hely már ezer éve szolgálja ki a gyaloglókat=los caminantes.

4, Caminar entre viñedos. Da igual el camino= Mindegy melyik utat választod, mindegyik át fog vinni szőlőskerteken.=viñedo

5, Caminar entre los molinos de la Sierra del Perdón (Camino Francés). Akárcsak Don Quijote esetében itt is láthatunk szélmalmokat=molinos hosszú kilómétereken át.

7. Ver amanecer en la meseta (Vía de la Plata). A hatalmas Meseta gyakran fák nélküli terepe nehéz etap, érdemes korán indulni, amikor hajnalodik=amanecer.

8. Irse de pinchos por Pamplona (Camino Francés). No Nem minden csak a gyaloglásról szól, élvezzétek a kulináris gazdagságát azoknak a helyeknek, amiket bejártok. (disfrutar de la riqueza culinaria de los lugares que se recorren.)

9. El descenso a Montefurado (Camino Primitivo). Látványos leereszkedés az asztúriai hegyekből ebbe a gyönyörű faluba. (espectacular bajada por la montaña asturiana).

10. Conocer los orígenes de Portugal en Ponte de Lima (Camino Portugués). Ez már a portugál úton van és Portugália legrégebbi települése. Van egy román kori hídja, ami az V. században épült. (Tiene un puente romano de 16 arcos que fue construido en el siglo V).

Kiemelek spanyol szavakat és kifejezéseket, hogy a spanyol szókincsetek is gyarapodjon és közelebb kerüljetek az élményhez!