Oldal kiválasztása

Tudtad, hogy ezek spanyol találmányok? (Inventos) Mi magyarok híresek vagyunk a találékonyságunkról, de a spanyolok is adtak néhány jó dolgot a világnak.

Tudtátok például, hogy a fregona ez a ma használatos, vödörben kicsavarható felmosó Manuel Jalón találmánya? Előtte a nőknek négykézláb kellett felmosniuk. 1956 ban Zaragozában próbálták ki először..

Ugyanennek a feltalálónak köszönhető a jeringuilla deshechable, vagyis az egyszer használatos fecskendő. Ez nagymértékben hozzájárult a higiéniához az egészségügyben. Óriási lépés volt ez ahhoz, hogy a betegségek ne terjedjenek( para que no se extendieran enfermedades) Egy nagyon érdekes kis filmet nézhettek meg erről a két találmányról spanyolul, itt:

Én bevallom azt hittem, hogy a futbolín vagyis a csocsó magyar találmány, de nem. Alejandro Campos Ramírez, amikor 1936-ban megsérült a spanyol polgárháborúban, egy Madridot ért bombázás (bombardeo) során kórházba került, ahol megismert sok sérült gyereket is. Szegények nem tudtak focizni és így kitalálta nekik a csocsót. 1937-ben levédette (lo patentó). Érdekes dolgokat hallgathatsz itt spanyolul:

A chupa chups nyalóka (chupete) Enric Bernat ötlete volt, akinek eszébe jutott, hogy nyelet ad a cukorkához, ami így gyorsan elterjedt. Fontos tény, hogy alogót (logotipo)  Salvador Dalí tervezte.

A spanyolok komolyabb dolgot is terveztek ám. Például a tengeralattjárót(submarino). Kevesen hallottak Isaac Peralról, aki a haditengerészetnél szolgált és ő alkotta meg az első tengeralattjárót, ami 22 méter hosszú volt és szivar alakú, amit két 30 lóerős elektromos motor hajtott. Ugyanígy az (autogiro) vagyis önforgó, a helikopter elődje is a spanyolokhoz köthető. Tudjuk, hogy a helikopter feltalálója a magyar Asbóth Oszkár de a spanyol mérnök, Juasn de la Cierva már 1920-ban megalkotta ennek az elődjét.(aparato precursor del helicóptero)

Ha valaki járt már Barcelónában és kiutazott a Montserrat kolostorhoz, akkor bizonnyal utazott kötélpályás felvonón a teleférico-n. Hát ez is spanyol találmány és Leonardo Torres Quevedo nevéhez fűződik, aki 1907 ben alkotta meg az első teleférico-t, ami tömegközlekedésre is alkalmas volt, San Sebastian-ban már embereket is szállított.

Végül nézzünk meg néhány dolgot, amit az irodában használunk és a spanyolok nélkül nem lennének a kezünkben. A tűzőgép vagy grapadora Juan Solozábal y Juan Olive társaságához fűződik. A ma ismert formát az ő cégük kezdte el gyártani, miután a spanyol polgárháborúval véget ért az igény a fegyvergyártásra.

Végül a ceruzahegyező pontosabban a kurblis, rögzíthető verzió is spanyol találmány. Ignacio Urresti fejlesztette ki, és az első példány, amit 1945-ben alkotott 1 kg-ot nyomott. Itt olvashatsz még spanyolul: