Oldal kiválasztása

OBAMA VS. TRUMP

Gyakran olvassuk és hallgatjuk a híreket, hogy így Trump, meg úgy Obama. Nos szeretném ebben a blogbejegyzésben  összehasonlítani a két elnököt, mert ez egy kicsit olyan mint a Brexit: sokan beszélnek róla , de csak kevesen látják át. Semmilyen politikai állásfoglalást nem szeretnék tenni, csak szeretném, hogy okosabbak legyetek/legyünk az angolszász kultúrával kapcsolatos témákban.

Donald Trump, republikánus (republican), az USA 45. elnöke. Fő ígéretei az adócsökkentés, az államadósság és költségvetési hiány csökkentése, a védelmi kiadások növelése (boost defense spending).

Barack Obama, demokrata (democratic) elnök, méghozzá a 44. Az ő központi témái az egészségügy biztosítás javítása, (improve healthcare coverage) a szabályozások erősítése és a magas jövedelem megadóztatása.

A különbségek nemcsak a két elnök, hanem a két párt irányvonalai közti különbséget mutatja.

Elmondhatjuk, hogy mindkét elnök sokat költ(költött a katonai, védelmi kiadásokra; többet, mint az előző kormányzatok (administration). Bár Obama megkapta a Nobel békedíjat (Nobel Peace Prize) az iraki háború befejezéséért. Ő iktatta ki (eliminated) Osama bin Ladent, a 9/11 ért felelős terroristát. 2011-ben mégis 855 milliárd dollár volt az összes katonai és védelmi ügyekre költött pénz. Donald Trump 2020-as katonai költségvetése (military budget) 989 milliárd dollár.

Obamanak szembe kellett néznie egy hatalmas gazdasági válsággal. A válságkezelés részeként  egyrészt az infrastruktúra és az oktatás területén hozott létre állásokat (created employment) egy törvénycsomaggal. Másodszor megmentette (bailed out) az autóipart. A szövetségi kormány felvásárolta a General Motors-t és a Chryslert 3 millió munkahelyet mentvee meg ezzel. A Home Affordable Refinance programmal segített a jelzálogban (mortgage) eladósodott lakástulajdonosokon.

Trumpnak nem kellett válsággal szembenéznie, de ő mindig is a gazdasági növekedés elkötelezettje volt.

Az egészségügy is egy sarkalatos pontja (pivotal point) az amerikai politikai kérdéseknek. Obama híres volt az Affordable Care Actről,(törvény a Megfizethető ellátásról ), aminek az volt a célja, hogy az egészségügyi kiadásokat csökkentse.  

Amerikában az orvosi kiadások jelentik a legfőbb költségeket egy háztartásban és ezáltal az egyén számára az anyagi csőd legfőbb okát képezik (number one cause for personal bankruptcy).  A betegbiztosítási reform sokaknak tette lehetővé, hogy biztosítottak legyenek, mert a magánbiztosítást kevesen engedhették meg maguknak.  Trump azonban ezt gyengítette és megszűnt a betegbiztosítások állami finanszírozása. Az Affordable Care Act mindenkinek kötelezően írta elő a biztosítást de Trump ezt eltörölte. Így az egészségesek kiléphettek ebből, maradtak a betegek, ami nagy teher lett a betegbiztosítás számára következésképp megnőttek a biztosítási összegek Az Obamacarenek nevezett egészségügyi reform nagyon költséges volt. De több volt a receptre kapható gyógyszerek (prescription drugs) száma és inkább a megelőző ellátást támogatták. (preventive healt care).

Ami a kereskedelmet illeti, Trump kilépett (withdrew from) sok szabadkereskedelmi megállapodásból,(free trade agreement), ő a protekcionizmus híve (advocates).  2018-ban import vámot vetett kínai termékekre pl napelemek, mosógépek majd komoly tarifákat vetett ki egyéb termékekre is Kína ellen. Elindult a kereskedelmi háború (trade war). Az elnök és azzal is vádolja őket, hogy mesterségesen alacsonyan tartják a yuan árfolyamát (exchange rate).

Obama komolyan szabályozta a pénzügyi intézeteket, a bank és hitelkártyákat. Trump ezt is vissza akarja vonni (repeal) mondván, hogy ez megakadályozza a bankokat abban, hogy hitelezzenek a kisebb vállalkozásoknak.

Obama éllovasa (took the lead) volt a klímaváltozás elleni harcnak és bejelentett széndioxid csökkentő szabályozásokat.  Obama csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez, ahonnan Trump viszont kivonult és felülvizsgált sok korábbi klímaváltozással foglalkozó intézkedést. Ígéretet tett a szénipar felélesztésére is.

Mindkét elnök használja a Twitter közösségi oldalt a kommunikációra. Ők az egyedüli elnökök, akik ezt megtették.  Obama 2008-ban kezdte el ezt használni a választási kampányban, de saját maga csak 2011-ben posztolt először és rendkívül népszerű. Sok kérdés felmerült  vajon hasznos e ez, hiszen így könnyebben kiszivároghatnak netán államtitkok. Bár ez azt sugallja, hogy az elnök is ember, hozzáférhető, megközelíthető.  Itt olvashattok egy kis részt a két elnök tweetjei közti különbségről.

It is interesting to note that, despite entering the scene two years after Obama, Trump has sent 40,700 tweets while Obama has only sent 15,600. And although Obama has sent less than half the number of tweets as Trump, he has double the number of followers. Not only are the numerical data distinctly uneven, the visual properties of the two profiles illustrate a stark contrast in online personality. On Facebook and Twitter, @BarackObama can be seen interacting with children and offering a friendly smile in his profile picture, while @realDonaldTrump promotes the funding of his southern border wall and serves a stern look in his profile picture. 

Forrás: https://www.thebalance.com/trump-vs-obama-economic-policies-4142333