Oldal kiválasztása

Sziasztok!

Tudjuk, hogy a whisky skót,a gin az angolok kedvence és mi magyarok szeretjük a pálinkát. De mit isznak a spanyolok? Nézzük a legfontosabb tipikus spanyol italok listáját, ha már nem is utazunk, de legalább kapjunk egy kis ízelítőt, hogy felkészültek legyünk a következő szezonra.

  • Orujo: bebida alcohólica típica del Noroeste de España, que se obtiene de la destilación del bagazo de uva. Todavía se destila en forma artesanal en muchos lugares. Északkelet Spanyolország tipikus itala, amit törkölyből csinálnak és sok helyen főzik otthon

Az orujo előállítása a szőlőmust préselése után megmaradó törköly (helyi nevén bagazos ) erjesztésével, majd ezután a benne található anyagok lepárlásával történik. A törkölyt lepárlás előtt legfeljebb öt hónapig tárolják légmentesen lezárt edényekben, ennél több állásidő a termék minőségromlását okozza. A nagyobb üzemek orujerának nevezett, manapság 200–1000 kg befogadóképességű tartályokat használnak.A lepárlás során három, eltérő forráspontja alapján jól elkülönülő frakció keletkezik: a 70%-nál magasabb alkoholtartalmú cabezas (jelentése: „fejek”), a 45% és 70% közötti alkoholtartalmú corazones („szívek”) és az ennél kevesebb alkoholt tartalmazó colas („farkak)) Galiciában többféle hagyományos lepárlási módszer terjedt el, közös jellemzőjük a nyílt láng használata. Az igen tömény párlatot vízzel hígítják: erre a célra minél tisztább, ásványi anyagban szegény vizet kell használni. Ezután még -2–-20 °C-ra lehűtve le is fagyasztják, majd egy bizonyos idő múlva (amely idő lehet pár perc, de akár több tíz óra is) kiolvasztják és leszűrik. Ezen lépések során újabb, szükségtelen, zavarosságot okozó és az aromát nem javító vegyületek távoznak a termékből. Sokak szerint az orujo minősége még jobb lesz, ha végül fából készült hordóban hosszabb-rövidebb ideig még hagyják állni, érni.   https://hu.wikipedia.org/wiki/Orujo

  • Horchata de chufa: bebida vegetal de la región de Valencia. Se toma bien fría en verano. Se hace con chufas (pequeños tubérculos), agua y azúcar. Valencia növényi eredetű itala, jó hidegen isszák nyáron. Egyfajta gumós növényből készül, vizet és cukrot adnak hozzá.

Ez egy tejszerű, krémes, édeskés mandulaízű és mindig jó hidegen felszolgált ital. Az horchatát – mely Valenciából indulva hódította meg a világot, jóllehet az eredete utáni nyomozás a fáraókig vezet – évszázadok óta élvezettel szürcsölik a mediterráneum lakói, különösen nyáron. Azonban természetes eredete és szinte felsorolhatatlanul sok hasznos összetevője igencsak javallottá teszik egész évben való fogyasztását. Az eredeti horchata földimandulából készül – ez a chufa. Másutt azonban nem feltétlenül földimandulából készül – Mexikóban például rizsből készítik. Akárhol guruljon is le az horchata a torkokon, egy biztos: ritka az olyan táplálék, amely ennyire finom és egészséges egyszerre. http://horchata.hu/

  • Sidra: bebida de baja graduación alcohólica, probablemente proveniente de los romanos. Es típica de Asturias y se fabrica con zumo fermentado de manzana. Alkoholtartalmú ital, ami a rómaiaktól származik. Asztúriában jellemző, ahol az alma erjesztéséből nyerik.

Az almabor az alma levének megerjesztésével nyert alkoholos ital. A kereskedelmi forgalomban Magyarországon és Európa-szerte egyaránt a francia stílusú, alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb, melyet nemzetközileg egységesen cider néven népszerűsítenek. Ez a fajta almabor hagyományosan a száraz pezsgőhöz hasonlóan készül natúr almamustból, sok népszerű márka azonban csak az alkoholtartalom és a szénsavasság tekintetében imitálja ezt a hagyományt – gyakoriak az erősen cukrozott és vizezett almaléből erjesztett, hozzáadott szén-dioxiddal és ízesítőkkel gyártott almaborok. Az almabor nyugati kultúrájához szorosan kötődik a körtebor (angolul perry, franciául poiré), ezért divatosak a körteízesítésű almaborok is, de gyakran egyéb gyümölcsízeket is felhasználnak. Az almaborból gyakran szeszt főznek; a leghíresebb almaborpárlat a francia calvados.

  • Sangría: ponche de vino que tiene variantes en todo el país. La preparación de esta bebida típica de España tiene vino tinto, fruta en trozos pequeños, miel para endulzar y un poco de algún licor. Se debe reposar varias horas en frío antes de beberla. Borpuncs, amit különféleképpen készítenek szerte az országban. Ehhez a tipikus spanyol italhoz használnak vörösbort, kis darab gyümölcsökat, mézet az édesítéshez és egy kicsit valamilyen likörből. Fogyasztás előtt állni kell hagyni több órát a hidegben.

A spanyolok igazi gasztro nagyhatalomnak számítanak. Mindig tudják, hogy mit kell enni, legyen szó tapasról, zöldségekről, gyümölcsökről, húsokról, vagy halakról. A finom falatok mellett természetesen azt is tudják, hogy mit igyanak. Az egyik legelterjedtebb tapas kísérő a Sangría, ami egy bor alapú, gyümölcsös koktél. Mivel alkoholtartalma alacsony, nyáron ez közkedvelt üdítő. Meleg nyári estéken jó leülni otthon a kanapén, vagy kiülni a teraszra (ha van), és elkortyolni néhány pohár Sangríát, miközben egy jót beszélgetünk barátokkal, vagy akár csak kettesben. Hagyományosan vörösborból készítik, de ma már a pezsgős/prosecco-s változat is elterjedt. Ugyan lehet kapni dobozos és üveges, már előre bekevert Sangríát a nagyobb üzletekben, de inkább vegyél egy üveg könnyű vörösbort, például portugiesert, sok gyümölcsöt és készítsd el magad! https://varosikonyha.blog.hu/2017/07/20/a_koktel_spanyolul_sangria

  • Risol: bebida típica de Jaén que se prepara con café, azúcar, canela, pétalos de rosa y aguardiente. Jaén tipikus itala, amit kávéból, cukorból, fahéjból, rózsasziromból és pálinkából készítenek.

A risol receptje szájhagyomány útján terjed apáról fiúra. A sokféle alapanyagot, közte gyógynövényeket is hagyják állni egy napig, majd átszűrik egy pamut szöveten többször is, hogy ne maradjon semmi leülepedés. Nem túl erős ital, hidegen szervírozzák, általában ünnepekhez kapcsolódik a fogyasztása. Hasonlóan a magyar pálinkához, a spanyolok ezt isszák, hogy a hideg hónapokban felmelegedjenek, elsősorban vidéken. Tipikus kísérője az ottani disznóölésnek. (matanza de cerdo)

  •  Granizado: bebida dulce, que se toma helada. Se prepara con café y jugo de naranja o limón, con hielo machacado. Édes, jeges ital kávéból, narancsléből vagy citromból zúzott jéggel. Itt van egy videó a készítéséről: https://www.youtube.com/watch?v=U8urep1AIAw
  • Cava: vino espumoso de origen catalán, aunque se toma en todo el país. Las variedades dependen de la cantidad de azúcar en la preparación. Katalán habzóbor, bár az egész országban mindenhol isszák. Különböző variációi a készítésekor használt cukor mennyiségétől függenek.
  • Vino: bebida alcohólica tradicional de toda España, que se fabrica a partir de la fermentación del mosto o zumo de uva. Cada región de España tiene su vino característico, debido a la variedad de las condiciones climáticas. Egész Spanyolországban hagyományos alkoholos ital, amit a must vagy szőlőlé erjesztésével kapnak. Spanyolország minden régiójának megvan a maga jellegzetes bora, az éghajlati jellemzőknek köszönhetően.