Oldal kiválasztása

Több mint húsz éve tanítok és a leggyakoribb probléma a nyelvtanulási folyamatban a szavak tanulása: egészen pontosan, hogyan lehet őket memorizálni, hogyan jönnek elő, ha használni akarom őket és hogyan érhetem el, hogy hosszú távon meg is maradjanak?

A tanulás egyik alapszabálya, hogy valamit akkor sajátítunk el, amikor már többször találkoztunk vele, sokszor csináltuk. Ez a gyakorisági tényező. A másik tanuláshoz kapcsolódó alapelv, hogy az segíti a tanulást, memorizálást, ha valami erős érzelem, élmény kapcsolódik hozzá. Ez az asszociációs tényező. Ez vonatkozik a szótanulásra is.

Az első kérdés, ill. probléma, amit a diákjaim megfogalmaznak: Hogyan tudom könnyen, hathatósan megtanulni a szavakat? Különösen azok, akik nem tudnak, nem bírnak magolni, szenvednek ettől. Tedd ki magad minél gyakrabban az adott szónak. Ha elég gyakran találkozol valamivel, akaratlanul is megragad! Ezt viszont neked kell megteremtened. PL: Írj szavakat papírra és helyezd el olyan pontokra az irodában, vagy a táskában, otthon, ahová gyakran nézel, amit gyakran előveszel. Írd mellé a magyar jelentést is. Nagyon hasznosak a mobil applikációként is letölthető szótanuló programok ( az egyik tanítványom szerint a Anki a legjobb), amik random hoznak elő szavakat. ha jobbára digitális eszközök vesznek körül, akkor használd azokat, de találkozz a szóval, legyen előtted. Ha sokszor kell kinyitnod a határidő naplódat, írj be minden naphoz egy szót, kifejezést magadnak. Ha sokat vezetsz, mondd fel a szavakat és hallgasd az autóban.  Másodszor, ha ugyanazzal a szóval több formában is találkozol, az sokat segít. Mit jelent ez? Írd le, mondd ki, hallgasd meg és olvasd el! Legyen benne minden készséged. Nekem személy szerint az jött be, amikor egy rossz papírra folyton írtam a szavakat, amiket ki is mondtam.

A második probléma: Én tudom ezt a szót, de miért nem jut eszembe? Eszedbe fog, csak légy türelmes! Ha igazán jó tanárod van, akkor bele fog vinni olyan párbeszédekbe, olyan kommunikációs helyzetekbe, amikor elő kell húznod a szavakat. Ha egy cégnél dolgozol és tudod, milyen helyzetekben kell használnod a nyelvet, pl. telefonos kommunikáció, ártárgyalás, meetingek stb. legyél tudatos a szavakkal, és amikor egy-egy szó előjön, gondold át, hol lehet neked erre szükséged, kapcsold össze egy helyzettel. Mondok egy példát. Az egyik tanítványomnak embereket kellett körbevinni a gyáron, és amikor a remind (emlékeztet) szót tanulta, rögtön eszébe jutott, hogy akkor tudja ezt jól használni amikor figyelmeztetni akarja a látogatókat arra, hogy nem szabad fényképezniük. Let me remind you that it is strictly prohibited to take photos. Kérdezd meg magadtól, hol tudom én ezt használni, hova tudom beültetni. Képzeld el a helyzetet, és kösd össze egy szituációval. Még egy fontos tanács: tanulj kész mondatokat. A fenti példából kiindulva ne csak annyit tanulj meg hogy remind, hanem alkosd meg és vedd elő a mondatot: Let me remind you that it is strictly prohibited to take photos. Persze, előbb ellenőriztesd le a tanárral.

Végül: Hogyan marad meg, amit megtanultam? A válasz nagyon egyszerű: találkozz a szóval újra és újra. Ez olyan, mint az edzés, a fogyás vagy az életmódváltás, fontos benne a rendszeresség. Én naponta minimum 10 órát találkozom a nyelvvel ilyen-olyan formában, esélyem sincs, hogy elfelejtsem. Persze, neked ez a foglalkozásod! – mondhatná valaki. Nyílván, de itt is a rendszeresség a lényeg. Annyi lehetőség van az angol gyakorlására, csak adj magadnak napi 20 percet. Olvass el valamit, hallgass egy kis BBC-t vagy nézz meg egy érdekes, rövid videót. Én a blog bejegyzéseimben rengeteg témában írtam rövid cikkeket, szószedettel, pontosan azzal a céllal, hogy segítsem a tudás fenntartását. Keresd meg, mi az, ami motivál! Keress valakit, aki beszélget veled időnként. Írj valakinek angolul egy emailt stb!

Engem nagyban motivált annak idején a nyelvtanulásban, hogy szerelmes voltam Paul McCartney-be. Ma már annyira ez nem érvényes de arra jó volt, hogy egy életre szerelmes legyek a nyelvbe.

Sok sikert!

DEMKÓ ANDREA

a cégek és cégvezetők nyelvi szakértője