Oldal kiválasztása

Sziasztok!

Ma összegyűjtöttem a legfrissebb cikkekből származó információkat a modern CEO-ról, a vezetőkről, és csokorba kötöttem nektek.

Nem olyan régen született egy CEO genome project, ami 10 év alatt végzett kutatás (research conducted) és 17 000 felsővezető felmérése (assessment of 17000 C-suite executives) eredményeit összegezte. Vizsgálja a vezetői készségeket, és ezek változását. Itt van ebből néhány gondolat.

Tudjuk, hogy a gazdaság minden részét áthatja a gyökeres változás (disruption permeates), ezért a vezetőknek folyamatosan fejlődni kell. Ezt megerősíti az a tény is, hogy a cégek várható élettartama (life expectancy ) nagyjából 12 év, és a vezetők is gyorsan váltják egymást a cég élen. Kicsi az esélye annak, hogy valaki sokáig marad a vezetői székben (the odds of staying long). Talán egy bizonyos fokú forgás (a certain degree of churn) szükséges, sőt egészséges, de az biztos, hogy ma különösen nem kényelmesedhet el egy vezető és nem válhat önelégültté (self-sufficient). Egy CEO nem egy késztermék, (is not a finished article), kell, hogy legyen benne olthatatlan szomj a tanulás iránt (unquenchable thirst  for learning).

A vezetők ha lehet még nagyobb vizslatásnak vannak kitéve, (CEOs increasingly face scrutiny for private and public behaviour), hisz viselkedésük rossz fényt vethet a cégre és károsíthatja a hírnevét. (can throw a bad light ont he company and damage the reputation.) Az új jelmondat: leadership by example, vagyis vezess a saját példáddal. A vezető már többé nem érinthetetlen, hanem figyelem központjában van és etikusan kell viselkednie.

Be kell vonnia az alatta lévőket és elkötelezetté tenni (engage) ezt hívják inclusive leadershipnek, ahol a vezető mindenkinek lehetőséget ad, sőt megszólalási lehetőséget a beosztottaknak (give your workforce a voice), annál is inkább, mert a legtöbb fejtörésre a vezetőtestületben (boardrom conundrum) odakint van a válasz, csak meg kell találni a módját ezek felszabadításának (unleash).

Egy felmérés szerint a befektetők általában olyan vezetőket keresnek, akik

1,döntésképesek (decisive) : mert egy rossz döntés is jobb , mint az iránynélküliség (lack of direction) És a legtöbb döntést vissza lehet csinálni (can be undone), ezért nem kell megvárni a tökéletes információt.

2, gyorsan igazodnak a változáshoz (adjust to change): nemcsak eleget tesznek ennek (comply with it) hanem egyenesen megragadják, magukhoz ölelik (embrace it).

3, felhatalmazzák a beosztottakat (empower the subordinates): az erőszakos és domináns (bullish and domineering) vezető nem divat többé. Egy jó vezetőnek csapatjátékosnak kell lennie, aki nem akarja kizárólag magának a dicsőséget a teljesítményért. (take credit for performance).

4, akik képesek hosszú távon gondolkodni (long-term thinking): és az idejük egy részét arra szánják (devote), hogy ezeken a célokon gondolkozzanak.

5, akik már nem csak üres retorikának tekintik a a stakeholder capitalism fogalmát: tudják, hogy a fenntarthatóságon van a hangsúly és a szociális felelősség hármas megközelítése, a hármas optimalizálás elve fontos (triple bottom line: economic, social, environmental) vagyis nemcsak profitot kell szerezni de a környezeti és társadalmi végeredmények is számítanak.

Végül három fontos kulcsszó a vezetésben:

self awareness: vagyis legyél tisztában magaddal, az értékeiddel, mi az, ami kivált belőled reakciót (trigger)

inspiration: vagyis ha változásra akarsz ösztökélni valakit, akkor az ne manipuláció hanem inspiráció legyen. Ebben kulcsfontosságú a feedback, vagyis a visszajelzés, ami soha ne legyen visszafelé, hanem előre mutató. Vagyis, hol áll most az ember és hol látod őt a jövőben és ahhoz, hogy oda jusson, milyen lépések kellenek.

purposeful: vagyis nincs lélekölőbb (soul destroying) mint olyasmiért dolgozni, ami nem az én célom, vagyis az ilyen vezetőnek határozott, pozitív célja van, amit nemcsak meg tud határozni (identify) de át is tud adni a csapatának. Ezek a célok pedig nem csak a profitnövelésről szólnak.

Több infót találtok a témáról: https://www.raconteur.net/future-ceo-2019

Tanuljatok, fejlődjetek, legyetek naprakészek!

Demkó Andrea

a cégek és cégvezetők nyelvi szakértője