Oldal kiválasztása

Sziasztok,

MIK AKADÁLYOZZÁK LEGINKÁBB A NYELVTANULÁSOD FOLYAMATÁT, A NYELVTUDÁSOD FEJLŐDÉSÉT? Avagy egy nyelvtanár tapasztalatai

A nyelvtanulás nagyszerű, érdekes és élvezetes dolog, a jó nyelvtudás pedig az egyik leghasznosabb és igazán irigylésre méltó képesség. Persze, könnyű neked – mondják sokan.  Nem könnyebb, mint másnak: időt, energiát és pénzt tettem bele egy számomra fontos cél elérésébe. Ezt nem lehet megúszni. De ami talán megkönnyíthetem a ti dolgotokat azzal, ha leírom a tapasztalataimat. Nevezzük úgy, hülyeségek, amiket ne kövess el.

Minek az? Erre nekem sohasem lesz szükségem. Hát igen. Vannak, akik azt hiszik, a nyelvtudás abból áll, hogy bemagolnak néhány szót és kifejezést, azt egymás mellé rakják és máris kész a nyelvtudás.  Nincs fölösleges vagy hasztalan szó. nemcsak azért, mert te használod e vagy sem, de neked mondhatnak bármit, bármilyen kontextusban. Szelektálni nem lehet. Végül is szavak nélkül is lehet kommunikálni, aki csak egy dokkmunkásnak akarja elmagyarázni, hogy tegye ide a ládát és hozzon egy sört, az mutogatni is tud.

Jövő héten nyelvvizsgázok, majd a hétvégén tanulok: A nyelvtudás nem olyan, mint az egyetemi vizsgád, hogy az előző két éjszakát áttanultad és megvolt a kettes. A szavaknak le kell ülepedniük, ahhoz, hogy folyékonyan tudj beszélni IDŐ kell.

Van egy amerikai kollégám, majd ő segít: A helyzet az, hogy te is egészen jól tudod a magyart, de nem biztos, hogy el tudnád magyarázni a különbséget a tárgyas és alanyi ragozás között. Nem elég, ha valaki tud, olyan ember kell neked, aki át is tudja adni a tudását, és lehet, hogy John erre nem alkalmas. Persze egy szabad társalgás egy eredeti brit emberrel felejthetetlen élmény, de ez inkább a gyakorlás, mint a tudás megszerzésének folyamata.

Én nem tudok megtanulni, nekem nincs nyelvérzékem: Sokkal több emberrel találkoztam, aki csak azt hitte magáról, hogy nincs nyelvérzéke, mint akinek valóban nem volt. Bátran állíthatom, hogy az emberek 99%-ának, akik azt hiszik magukról, hogy nem tudnak megtanulni egy nyelvet, önbizalom hiányuk van. Általában valahol még az iskolában valaki elhitette velük, hogy nem jó, nem tökéletes, ill. saját magukról építettek fel rossz képeket. Talán közhely, de sok negatív dolgot elhittünk magunkról, ami blokkokká lett az elménkben, de ezektől meg lehet szabadulni.

Van egy nyelvvizsgám, most már tudok angolul. A nyelvtudás nem olyan, mint a biciklizés, hogy nem lehet elfelejteni. De el lehet. Hacsak nem vagy tolmács, fordító vagy nyelvtanár, aki naponta ezzel foglalkozik, el fogod felejteni a nyelvet, ha nem használod. Ha használod a munkádban, akkor is válhat egyoldalúvá a szókincsed. Ajánlom, szerezz be könyveket vagy magazinokat angolul, amit tudsz rendszeresen olvasni, vagy nézz filmeket idegen nyelven. Vagy találj bármit, ami érdekel vagy motivál, hogy szinten tarthasd magad.

Nem kell leírni, megjegyeztem. Igen, a következő 5 percig. Írjál! Minél többet írsz, annál mélyebbre megy. és igen, tudom, hogy már százszor leírtad, de hidd el így fogja az agyad megjegyezni. legyen füzeted, szótárfüzeted vagy akár digitális jegyzeted, de legyen rend benne, gyűjtsd a szavakat!

Sok sikert a tanuláshoz!

Ha szeretnél rákapcsolni az üzleti angolra, akkor iratkozz fel INGYENES 10 részes online videó kurzusomra

Katt ide: KÉREM A TANFOLYAMOT

 

Demkó Andrea

Segítek profivá válni!