Oldal kiválasztása

MIÉRT NEM TUDOK BESZÉLNI

A legtöbben azért tanulunk nyelveket, hogy beszélni tudjunk rajta, viszont nagyon sokszor elhangzik a probléma, hogy „én nem tudok beszélni”. Ezzel kapcsolatban osztom meg veletek a tapasztalataimat.

Mi az oka annak, hogy azt érezzük, nem tudunk beszélni?

1, szókincs hiánya: ez a legalapvetőbb dolog, ha nem tudod a szavakat, lehetetlen beszélni. Megoldás? A szótanulást semmivel sem lehet kiváltani. A szótanulás technikáiról lsd. egy korábbi blogbejegyzésem.

2, a gyakorlás hiánya: sohasem raktam össze mondatokat, nem használtam ezeket a gyakorlatban. Megoldás? Az, hogy tudunk egy halom szót, még önmagában nem elég, ezeket össze is kell tudni rakni mondattá. Alkoss mondatokat, ehhez pedig a magyarról való fordítás kiváló. A fordítás elgondolkodtat, és akkor még van időd lassan végiggondolni. Tanuld meg a mondatszerkesztés alapjait: mindig keress egy alanyt és mellé egy igét. Utánozz: hallgass leckéket, egyszerű filmeket, videókat! Írj ki belőlük kész mondatokat, és próbáld te is használni ezeket!

3, nincs ötletem, nem tudom, mit mondjak: nagyon gyakori tapasztalat, hogy az embereket nem bátorítják az iskolában a véleményük elmondására, így azt gyakran magyarul sem tanuljuk meg, hogy összefüggően mondjuk valamit egy témáról. De én úgy hiszem, ezt is meg lehet tanulni. nem az a lényeg, hogy valami tudományos leckét mondj fel, vagy tudd a választ feltétlenül, csak, hogy reagálj! Gondold végig, magyarul mit gondolsz, és egy két mondatban fogalmazd meg! Egyébként érdemes tájékozódni, olvasgatni, minél szélesebb a látóköröd, annál többet tudsz mondani egy témáról.

4, leblokkolok: vannak pszichés gátak is, pl. rossz emlékek az iskolából, vagy félelem bármilyen szerepléstől. Valamikor, valahol el kell kezdeni a beszédet! Ha nem nyitod ki a szádat, nem fogsz sohasem beszélni. Vannak, akik eleve nem beszédes típusok, ilyenkor segíthetnek az előre betanult mondatok, dialógusok, reakciók!

5, félek, hogy hibázni fogok: hát megnyugtatlak: fogsz. Az ember azért tanul valamit, mert nem tudja. A magabiztos tudáshoz vezető úton sokat hibázunk, és ezt ne akard megúszni. Nincs is ezzel semmi baj, senki nem aláz meg ezért. Ha mégis azt felejtsd el! (Különösen, ha egy tanárról van szó) Vedd észre a saját fejlődésedet, vagy kérj visszajelzést! Ne csak a hibákat vedd észre, hanem hogy milyen utat tettél meg eddig! Sokszor érzem, hogy az emberek elégedetlenek. Hibáznak, és ettől kiakadnak, de, hogy mennyit fejlődtek, az már nincs is említve!

TIPPEK, ha beszélni kell:

Ha feltesznek egy kérdést, netán egy témáról kell beszélned, itt van néhány kapaszkodó.

  • mindig indulj ki magadból, a személyes tapasztalataidból! Neked volt már ilyen helyzeted? Személyesen neked ez tetszik? Volt már vele dolgod? Te melyiket választottad?
  • nagyobb témák esetében mindig meg lehet vizsgálni két dimenziót: előny, hátrány vagy ok és okozat. Mi a jó és rossz oldala valaminek? Vagy miért alakult ki és mi a következménye, netán a megoldása.
  • ha tudod, hogy valamiről beszélned kell, vagy, hogy bizonyos helyzetekbe bele fognak vinni pl. vacsora külföldi vendégekkel, előre be tudsz tanulni mondatokat, netán egész szövegeket. Lehet, hogy dedósnak hangzik, de nagyon hasznos. Vannak mondatok, amik ma is csengenek a fülemben, mert 20 éve megtanultam egy dialógust, amiben javaslattételi formulák vannak. Ma is ezt húzom elő, ha kell.