Oldal kiválasztása

Sziasztok!

„Szeretnék beszélni angolul!” „ Nekem a beszéd a legnehezebb.” „Régóta tanulok, de nem tudok beszélni.” Gyakran hallom ezeket a mondatokat. Igen, a kommunikáció még mindig a legfőbb probléma, és sok helyen továbbra sem erre helyezik a hangsúlyt, pedig egy nyelvet elsősorban azért tanulunk, mert beszélni szeretnénk rajta.

Folytatva a múlt heti sorozatomat, most abban szeretnék nektek segíteni, hogyan tudtok megtanulni beszélni egy idegen nyelven, lehetőleg folyékonyan. Először vizsgáljuk meg az akadályokat, mi az, amiért a legtöbb ember úgy érzi, hogy nem tud(na) beszélni.

Nincs hozzászokva, sohasem bátorították erre: Még a mostani fiatalok esetében is, akik angolul néznek videókat és sok mindent meg is értenek az Interneten, gyakran előfordul, hogy beszélni nem tudnak, mert az iskolában nem szoktak, az órákon nincs idő, és még most is régimódi stílusban folyik az oktatás, vagyis: oldjuk meg a könyvből a feladatokat. Gyakori az is, hogy nincs lehetősége, nincs kivel beszélnie. Nyílván a beszédhez partner is kell, és ha nincs valaki a közelben, akivel ezt lehet gyakorolni, akkor egyedül nehéz fejlődni. Felnőtteknél gyakran hangzik el, hogy nem kell használnia gyakran a munkahelyén vagy nem szükséges a szóbeli kommunikáció. Mégis a leggyakoribb ok a nem merek, vagyis a félelem a megszólalástól, vagy attól, hogy rosszul mondom. Sokan egyszerűen türelmetlenek, ha nem jön azonnal a szó frusztráltak lesznek, és hamar feladják. Megint mások azzal küzdenek, hogy: nem tudom, hogy kezdjem el a mondatot.

Mit tegyek?

1, Közhely, de ez is csak gyakorlás kérdése. Minél többet gyakorolsz, annál folyékonyabban fog menni. Ha nem nyitod ki a szádat, biztosan nem fogsz beszélni, tehát keríts valakit, lehetőleg egy jó tanárt, aki beszéltet. Sokan gyakorolnak egy anyanyelvi beszélővel, ami nagyon jó, de ne felejtsük, hogy az angol barátunk vagy amerikai munkatársunk nem feltétlenül tud kijavítani, vagy a nekünk megfelelő szinten beszélni. Inkább keress valakit, aki fel tud építeni lépésről lépésre, tematikusan, engedve, hogy te beszélj! Vagyis keress egy jó tanárt.

2, Vesd le a gátlásaidat! Ha úgy gondolod, majd akkor fogsz beszélni, ha jól tudsz, akkor sohasem fogsz. El kell döntened, hogy beszélni fogsz, mert másképp nem megy. Ne aggódj, ha nem jó még vagy lassan megy. Ehhez megint egy jó tanár kell leginkább, aki bátorít, megvárja, míg elmondod és kérdezget. Tudom, vannak emberek, akik magyarul is kevésbé kommunikatívak, ezért is jó, ha van valaki, aki ilyenkor csak veled beszélget. Azok, akikről úgy gondolod, hogy jól beszélnek, nem feltétlenül tudják jobban a nyelvet, mint te vagy beszélnek helyesen, ezek az emberek egyszerűen nem csinálnak ügyet a hibázásból.

3, Teremts lehetőségeket a beszédre. Ha egyedül vagy, akkor is tudsz „magadban beszélni”, pl. mindig mondd el, hogy éppen mit csinálsz. Ha olvasol valamit magyarul, foglald össze idegen nyelven. Gondold el, hogy bizonyos mindennapi szituációkban mit mondanál. Az is segít, ha egyszerűen angolul ismételsz el mondatokat, mondjuk egy filmből. Tanulj be kisebb szövegeket, kész párbeszédeket, hogy adott esetben csak előhúzhasd azokat. Persze ilyenkor is jó, hogyha valaki ki tud utólag javítani, vagy segít összerakni dolgokat, de első körben ne arra törekedj, hogy tökéletes legyen, csak arra, hogy kimondd! Ha vannak feladatok pl. felhívni egy külföldit, fogadni a recepción, vagy külföldön megkérdezni valamit, ne húzódj vissza, legyél te, aki ezt bevállalja. A „stresszhelyzetben” könnyebben jönnek elő a szavak.

4, Tanuld meg jól az alapokat! Bizonyos szintig minden nyelven könnyű összerakni a mondatokat, csak legyél tisztában azzal a néhány alapelemmel, amire szükséged van. Tanuld meg, hogy az angolban például mindig az alannyal kell kezdeni és rakj utána egy igét, máris meg tudod kezdeni a mondatot, a többit meg már valahogy utána pakolod. Vagy tanuld meg, hogy indul egy kérdés, vagy hasonló egyszerű alapköveket. Ez olyan, mint az építőkocka: ha van néhány darabod, akkor már egész sok mindent tudsz belőle felépíteni. Én például szeretem megtanítani a: szoktam, akarok, szeretek, tudok, kell, van alapköveket, és el sem tudod képzelni mennyi mindent össze lehet már ebből tenni. Ha vannak ilyen alapköveid, akkor ezek már magabiztosságot is adnak.

5, Tűzz ki egy célt, találj motivációt. Egyértelmű tapasztalatom, hogy gyorsan tanul az, akinek van miért tanulnia. Ha valaki tudja, hogy állásinterjúja lesz, vagy előadást kell tartania 2 hét múlva, valahogy sokkal jobban szívja magába, ill. szórja magából a mondatokat. Ha tudod, hogy fontos, előlépés múlik rajta vagy csak nem akarsz „beégni”, akkor nagyobb lesz a kényszer és ez gyorsítja a folyamatot.

Végül itt van 50 kérdés, (angol) ami a legegyszerűbbtől a bonyolultabb felé halad, ülj le és kezd el magadban, hangosan megválaszolni ezeket néhány mondatban. Törekedj arra, hogy lehetőleg ne csak egyszavas válaszokat adj! Ezekkel eltölthetsz egy kis időt, sőt többször is előveheted, gyakorolhatsz, amíg nem szerzel egy kis bátorságot, rutint, vagy nem találsz egy jó tanárt.

How do you spend your free time?

What kind of sights are there in your town?

How do you go to work?

Why and how often do you travel to Budapest?

What do you want to do at the weekend?

What do you have to do at work?

What kind of fix programmes do you have apart from work?

What can you do on the internet?

Where do you go on holidays?

What are your plans for the future?

Where did you study?

Where did you grow up?

Why did you choose this profession?

Why do you need English?

How did you find this job?

How was your childhood?

What kind of films did you see last weekend?

How was your first flight?

What are you going to do next week?

Is your job changing? How? Why?

How many colleagues do you have and who are they?

What kind of meetings do you normally have?

What can you use the social networking sites for?

What kind of neighbourhood do you live in?

Have you ever worked for a multinational company?

Which is better: being an employee or a freelancer: Why?

What experience do you have about shopping on the internet?

What is it that you like about your job and what is it that you do not enjoy so much?

How can you use the public transport?

What did you do during your last holiday?

What do you think about e-cars?

How do you usually pay and why?

How do you see the future of your industry?

Is it good to live in a large family? Why?

Which do you prefer: shopping malls or small stores? Why?

What kind of gifts would you buy to your family on a foreign trip and why?

Which do you prefer Netflix or HBO-go? Why?

Which would you choose: studying alone or in a group? Why?

What are some of the dangers tourists may have to face in a foreign country?

Why do people travel?

Who should and who shouldn’t keep a pet?

What are the advantages and disadvantages of working abroad?

How can people save money?

Do you like e-books? Why?

What makes a good boss?

What are your ambitions in life?

What do you think about the quality of the TV channels?

How should healtcare be reformed?

How would you describe Hungary to a foreigner?

What would you cook to a foreign friend?

SOK SIKERT!

Íme egy kis segítség!

A “Van 10 perced 10 szóra?” anyagait itt éred el teljesen ingyen KATT!