Oldal kiválasztása

Sziasztok!

Ahogy ígértem, most mutatok néhány technikát, amivel könnyebben megy a szótanulás, és amit megtanultál, azt könnyebben meg is tudod tartani.

1, Ne ész nélkül magolj!

A szövegkörnyezet nélküli, semmihez nem köthető szavak nem nagyon maradnak meg. Egy új, pláne elvont szóra nehéz visszaemlékezni. Sokan kisiskolás módjára bemagolnak egy listát –a rövidtávú memória működik – de néhány óra múlva már nem emlékeznek semmire. Ezért kösd valamihez a szót. Ezért jó pl. szövegeket olvasni, mert jobban emlékszel, hogy ez ebben a könyvben, újságban volt, abban a szövegben, ami a vásárlásról szólt stb. Vagy ha egy filmet nézel, írj le néhány szót, ami megragadta a figyelmedet. Igen ezt akkor mondta a szereplő, amikor bevallotta, hogy ő a gyilkos. Az is jó, ha egy témához kötöd a szavakat, így hasznos, ha téma szerint gyűjtöd őket. Igen, ezek a szavak az étkezéshez kapcsolódnak.

Itt egy magyar cikk arról, hogyan lehet könnyen memorizálni: https://hvg.hu/tudomany/20181011_memoria_atleta_memorizalas_agy_agytorna_hogyan_tornaztathatom_az_agyamat

2, Ne szavakat tanulj, hanem kifejezéseket!

Ha azt kérem, tanuld meg azt a szót, hogy set up: felállít, létrehoz, az egy kicsit elvont, de ha azt tanulod meg, hogy They set up a company, máris jobban el tudod képzelni. Ez már értelmes, könnyebben fogható. Az angolban az ún. phrasal verb-ök szoktak nehézséget okozni, mert látszatra nem az, mint amit jelent. Pl take off: felszáll. Ha azt tanulod meg, hogy: The plane takes off, akkor már el tudod képzelni és így meg is tudod tartani a szót az emlékezetedben.

3, Írd le!

Ha leírsz egy szót, akkor látod is: és ez segít, mert a legtöbb ember vizuális típus. Másodszor az írással teszed igazán magadévá a szót, ami már nem egy távoli valami, hanem közel kerül hozzád. Sokszorosan lerövidíted a memorizálás folyamatát, ha írod a szót.

Itt egy angol cikk a különféle tanulási tipusokról: https://blog.prezi.com/the-four-different-types-of-learners-and-what-they-mean-to-your-presentations-infographic/

4, Mondd ki hangosan!

Tulajdonképpen minél több oldalról ragadod meg a szót, annál jobb. Ha csak egy szólistát nézegetsz csendesen magadban, az is lehet jó, de ha kimondod és hallod az még inkább erősíti a memorizálás folyamatát. Ismerősen fog csengeni a szó. Ráadásul a kiejtést is gyakorolod.  Sok szótárban az interneten meg is lehet hallgatni a kiejtést, vagy ha találsz olyan programot, ahol ismételheted az elhangzott szavakat az még jobb.

Saját szótanulási programom, business English: https://demkoandrea.hu/van-10-perced-10-szora-hanganyag/

5, Ne ess a ’ja én ezt már tudom’ csapdájába!

Sokan mondják, hogy ők megnézték a szót és továbblapoztak mondván, hogy hát ők ezt tudják, mert felismerték. Nos, van különbség az aktív és passzív szókincs között. Ha passzívan felismersz egy szót, amit elolvasol, vagy leírva látsz, az nem azt jelenti, hogy aktívan is fogod tudni használni. Egy szót akkor tudsz biztosan, ha visszafele is megy, vagyis ha a magyar jelentésről is automatikusan beugrik az idegen nyelvű megfelelője. Ezért jó kétoldalas szókártyákat használni, aminek egyik fele magyar a másik pedig az idegen nyelvű megfelelője.

6, Alkoss a szóval mondatokat!

Ha töröd a fejed egy mondaton, és mondatba ágyazol egy szót, azzal sokat teszel azért, hogy a szó megmaradjon. Próbáld meg használni is, gondolj ki mondatokat! Hasznos, ha folyamatosan bővítgeted a mondatokat: Például a decision (döntés) szóval akarsz mondatot mondani: I made a decision, I made a good decision, He made the decision to quit. stb

7, Gondold végig, te hol tudnád használni ezt a szót!

Ha dolgozol, vizsgára készül vagy külföldre utazol, gondold végig, neked hol lehet erre szükséged és mi az a kontextus, amikor előfordulhat ez a szó. Ezáltal gyakorlatiasabbá teszed ezt magadnak, és megint csak tudod mihez kötni. Tegyük fel mérnök vagy egy cégnél és prezentációkat kell tartanod a projektjeidről: Hol jöhet elő az a szó, hogy proposal: javaslat? Például ha javasolni fogod ezt és ezt a változtatást a jövő heti meetingen: My proposal is …Ha tudod, hogy neked ez a szó hasznos lesz, az is sokat segít a memorizálásban.

8, Minél többször találkozz a szóval!

Van úgy, hogy az ember egyszer ránéz egy szóra és az megmarad, ha azonban még új neked a nyelv vagy a szóval sem találkoztál még soha, ez valószínűleg nem így lesz. Szükséged lesz arra, hogy minél többször találkozz vele. A szó magától nem fog szembe jönni, neked kell ’eröltetni a találkozást.’ Erre jók a szótanuló programok pl. Anki, Quizlet, amik előhozzák neked random a szavakat. Van, aki telerakja az íróasztalát szókártyákkal, vagy üres idejében pl. tömegközlekedési eszközön előveszi a listáját. Ha felmondod magadnak és visszahallgatod a telefonodról az is jó ötlet.

9, Legyél bátor használni!

Ha használnod kell a nyelvet akármilyen szinten vagy helyzetben, minél hamarabb ülteted be a szót a gyakorlatba, annál jobb. Határozd el, hogy a hétfői emailbe belecsempészed ezt a szót, vagy a keddi meetinged ezzel fogsz kérdezni, vagy ha jön a külföldi látogató ezt a szót használni fogod a közös ebédnél. Ha a szó kötődik egy szituációhoz és ráadásul sikerélményt ad az igazi bombaként hat a memorizálás folyamatában.

10, Légy türelmes!

Sokan úgy gondolják, hogy ha egyszer megtanultam egy szót innentől kezdve már úgy beszélnek másnaptól, mint egy angol. A tanulás egy folyamat, a szavaknak pedig ülepedniük kell. Idő kell míg lesüllyed olyan mélyre ahol már meg is fog maradni.

Íme egy kis segítség:

A “Van 10 perced 10 szóra?” anyagait itt éred el teljesen ingyen KATT!