Oldal kiválasztása

Sziasztok Profizmusra Vágyók!

A mai bejegyzés témája: HOGYAN TANULJ HATÉKONYAN ÜZLETI ANGOLT.

Az üzleti angol nem választható el az általános angol nyelvtől, akármilyen szaknyelvet is akarsz tanulni, ahhoz kellenek jó alapok. Az első szabály tehát, az erős alapozás. Nyílván kell, hogy legyen egy jó általános szókincs, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy tudod kőműves lapát vagy a függönycsipesz szavakat, de egy középfokú szintű nyelvtudással kell rendelkezni. Fontos a helyes nyelvtani alapok megléte. Amikor üzleti partnerekkel tárgyalsz, nemcsak ciki, de félreértésekre is okot adhat a pontatlanság. Ki csinálja, mikor és hogyan, ki van fizetve vagy fizetendő, 30 millió vagy csak 13 – nem mindegy.

Fontos egy jó és megbízható könyv vagy anyag, ami végigvezet.  A business egy hatalmas terület, rengeteg szituáció és helyzet merül fel, ezért fontos a jó szakkönyv kiválasztása. Olyan könyvet válassz, aminek elsősorban a szókincse jó, mert a business nyelvet a szókincs különbözteti meg a többitől, és ami a szókincset megfelelő kontextusban tálalja, mert így könnyebben megragadnak a kifejezések.

Rengeteg cikk és hanganyag is elérhető, amik nem csak segítik megerősíteni a tudást, de naprakésszé is tesznek. Érdemes előfizetni egy angol üzleti újságra pl The Economist, de nagyon ajánlom az ingyenesen letölthető magazinokat a Raconteur- t is. A BBC-nek, a Guardiannak is vannak üzleti részei. A TED előadások is rengeteg érdekes témát dolgoznak fel, és még társalgási témát is adnak a small talk-hoz.

Keress egy jó szakembert, egy olyan tanárt, aki ismeri ezt a nyelvet, mert szükséged lesz valakire, akivel tudsz kommunikálni, és gyakorolhatod a helyzeteket, mielőtt élesben menne mindez. Fontos, hogy mielőtt használni kezdesz egy kifejezést, amit valahonnan felvettél, meggyőződj arról, hogy ez valóban azt jelenti e, és szabad e bizonyos helyzetekben elmondanod. Ehhez konzultálj egy igazán jó szakemberrel.

Én személy szerint a fordításokat (magyarról angolra ill. más idegen nyelvre) nagyon szeretem és hatékonynak érzem. Nemcsak mondatfordításról beszélek itt, hanem magyar szövegek összefoglalásáról. Emlékszem az én nyelvtudásom akkor erősödött meg, amikor elkezdtem ilyeneket tömöríteni. Vegyél egy számodra érdekes cikket és próbáld összefoglalni magyarul.

 

Végül itt van néhány tanulási tippem!

  1. Találd meg a motivációdat. Mindig tudd, miért csinálod, és mit akarsz elérni.
  2. Tanulj rendszeresen! A rendszeresség fontos. Inkább sokszor keveset, mint időnként sokat.
  3. Írd le a szavakat, miközben memorizálod őket! Az írással sokkal hamarabb ragad meg a szó a memóriádban!
  4. Ne kövesd a magyar szórendet! Tanuld meg, hogy először az alanyt kell megkeresni utána az igét, így biztosan el tudod kezdeni a mondatot és nagyot nem ronthatsz.
  5. Inkább kifejezéseket, kész mondatokat tanulj meg! Ezeket könnyebb előhúzni készen egy-egy helyzetben.
  6. Az elején még ne a fejedben lévő komplex magyar mondatokat próbáld meg lefordítani! Használd azt, amid van. Dolgozz azokkal a szavakkal, amiket már tudsz
  7. Foglald össze a szövegeket. Angol és magyar szövegeket jó ötlet, olvasás után egyszerűbben összefoglalni.
  8. A hallott szöveg értése türelmet kíván. Szoktasd a füledet, hallgass minél több angol műsort, kezdd az egyszerűekkel vagy azokkal ahol szépen beszélnek. Inkább BBC, mint egy amerikai film
  9. Azonnal ültesd át gyakorlatba, amit megtanultál. A szavakkal azonnal alkoss mondatokat.
  10. Keress valakit, akivel kommunikálhatsz és segít kijavítani a hibákat. Egy jó tanár vagy anyanyelvi ismerős.

 

Sok sikert a tanuláshoz!

Ha szeretnél rákapcsolni az üzleti angolra, akkor iratkozz fel INGYENES 10 részes online videó kurzusomra

Katt ide: KÉREM A TANFOLYAMOT

 

Demkó Andrea

Segítek profivá válni!