Oldal kiválasztása

 

Sziasztok Kedves Profizmusra Vágyók!

Szeretnénk ledönteni néhány hamis fogalmat a nyelvtanulással kapcsolatban.  Sokszor hallom a következő kifogásokat:

Én már öreg vagyok, azok tudnak jól megtanulni, akik gyerekkorban kezdték.

Ez nem igaz. Felnőttkorban is ugyanolyan eséllyel kezdhetjük el nyelvtanulást. Sőt. A felnőttek előnye, hogy már ismernek jól egy nyelvet, tisztában vannak a nyelvi fogalmakkal, szerkezetekkel. A gyerekeknek egyetlen nagy előnye, hogy nem tartanak attól, hogy hibáznak. Az én személyes tapasztalatom, hogy a felnőtt diákok 99% önbizalomhiánnyal küzd és retteg a hibázástól, pedig a nyelvtanulás hibázások sorozatából áll.

Nekem nincs időm a nyelvtanulásra.

Mindannyian ismerjük a mondást, hogy arra van időd, amire akarod. Tudom, hogy egy felnőtt élete már nem csak az iskoláról szól, de a lényeg a rendszeresség. Napi 20 perc elég ahhoz, hogy egy-két év alatt már egy jó szintre eljussunk.

Nekem nincs nyelvérzékem.

A saját tapasztalataim azt mutatják, hogy a szorgalmas emberek tanulnak meg egy nyelvet. Egy cikkben olvastam, hogy ha nem tanulsz meg egy nyelvet, az azért van, mert nem gyakorolsz eleget vagy rossz a hozzáállásod. A szorgalom mindig meghozza a gyümölcsét.

Csak külföldön lehet igazán jól megtanulni egy nyelvet.

Több olyan diákom is volt, akik hosszabb időt töltöttek külföldön, de nem tanulták meg a nyelvet. Hiába vagy kint, a tanuláshoz akkor is kell az odafigyelésed, szorgalmad, erőfeszítésed, magától nem ragad rád. Persze, néhány szó igen, de a folyékony és helyes beszéd nem garantált.

Jó tanulást

Demkó Andrea, a cégek és cégvezetők nyelvi szakértője.

„Segítek profivá válni,”