Oldal kiválasztása

Sziasztok!

Sokakat érdekel a Brexit, ami most már egy szappanoperához kezd hasonlítani. Írtam egy összefoglalást, és a kulcsszavakat angolul is kiemeltem. Ha valaki angolul is szeretne olvasni a BBC-nek van egy nagyon jó, értelmes cikke erről: https://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887

2016 június 23.-án volt egy népszavazás (referendum) az Egyesült Királyságban, ahol nagyon kicsi többséggel megszavazták az EU-ból való kilépést. Magas volt a részvételi arány (turnout), közel 72%, ami 30 millió embert jelent. Skócia és Észak-Írországban szavaztak olyan 62%-al a bent maradásra.

Az EU-ból való kilépést a Liszaboni Szerződés 50. cikkelye szabályozza (Article 50). Az Egyesült Királyság kilépésére elvileg március 29.-én került volna sor, de az erről szóló kilépési megállapodást (withdrawal agreement) a brit parlamenti képviselők háromszor visszautasították. Most a kilépést 6 hónappal meghosszabbították; október 31.-ig kell ennek megtörténnie.

Sokan reménykednek a Brexit eltörlésében, de ehhez törvénymódosításra lenne szükség, amire most sem a kormány sem pedig az ellenzék (opposition) nem mutatkozik hajlandónak. Már egy internetes petició is körbejárt erről, hogy ti. vonják vissza az 50. cikkelyt. 6 millió aláírást gyűjtöttek össze.

A miniszterelnök (Prime Minister) Theresa May még az EU parlamenti választások előtt szeretné a Brexitet meglépni. Fontos kérdés, hogy a Brexit megállapodással vagy anélkül történik e. Miért jó ha van megállapodás (Brexit deal)? A megállapodás tartalmaz egy kötelező érvényű (legally binding) kilépési megállapodást, és egy nem kötelező érvényű részt, ami az EU és a UK jövőbeni kapcsolatát részletezné. Ez lehetővé tenné a zökkenőmentes kilépést és lehetőséget adna a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek a felkészülésre. E szerint lenne egy átmeneti időszak (transition period), ami 2020 december 31.-ig tartana. Ekkor még megmaradna a szabad áramlás a két fél között.

Ha nincs megállapodás (no deal Brexit), azonnali hatállyal megszakada a két fél közti kapcsolat: a határellenőrzések visszaállnának, hatalmas fennakadás lenne az üzleti világban és akár még élelmiszerhiány is kialakulna. A Theresa May féle megállapodást azonban eddig visszautasította a parlament.

Kényes kérdés, hogy mi lesz az északír és írországi határral (border) mert elvileg ez válik hivatalosan az Egyesült Királyság és az EU közötti szárazföldi határrá. Természetesen senki nem akarja visszaállítani az ír szigeten a határellenőrzést, a vámot (customs) és a megfigyelő kamerákat(survaillence cameras). Viszont létezik egy ún. ütköző megállapodás a backstop, ami egy olyan biztonsági háló, ami garantálná, hogy megállapodás hiányában sincs az ír határnál kemény ellenőrzés. Viszont sok képviselő (MP) tart attól, hogyha az ország a vámunióban marad (customs union), akkor ez határozatlan időre az EU-hoz köti őket.

Ha van megállapodás, az EU állampolgárok (citizens) továbbra is élhetnek és dolgozhatnak az Egyesült Királyságban. és a britek is megtarthatják jelenlegi jogosítványaikat az EU-ban. Mivel a Brexit egyik legfőbb üzenete az, hogy a briteknek elegük van a bevándorlásból, kell, hogy ez csökkenjen. Az átmenet után, a munkavállaláshoz vízum kell majd (visa). A szakképzett munkások ezt öt évre kapnák, a nem szakképzettek csak 1 évre. A turizmushoz, látogatáshoz nem kell majd vízum.

Ami a gazdaságot illeti mindenki azonnali pusztulás (doom) jósolt, de ez nem következett be. Bár a font 10%-al esett a dollárhoz és euróhoz képest, a gazdaság tovább nőtt. A munkanélküliség csökkent, és bár volt egy enyhe infláció, ez megállt. A házárak emelkedése is csökkenő tendenciát mutat. Az export virágozni fog de az importált áruk drágábbak lesznek. A központi bank (Bank of England)  megemelte a kamatlábat (interest rate), ami jó hír a megtakarítások szempontjából de a hitelek visszafizetése megdrágul.

Theresa May a népszavazási kampány idején ellenezte a Brexitet, most viszont mellette van, mondván, hogy ez a brit nép akarata. Többször is el akarták mozdítani a pozíciójáról egy bizalmatlansági indítvánnyal (no confidence vote) de mindig megúszta. Most viszont ő maga ígérte, hogy lemond (resign) ha a képviselők támogatják a megállapodást.

A jó hír az, hogy az angol továbbra is marad az EU közös munkanyelve (common working language)