Oldal kiválasztása

Sziasztok! Tudjátok az Egyesült Királyságnak új miniszterelnöke van és ebben a cikkben olvashattok Boris Johnsonról, a múltjáról és a terveiről ennek a vitatott figurának.

Theresa May június 7.-én bejelentette, hogy lemond a Konzervatív Párt vezetéséről (step down as party leader) miután nem sikerült megegyezésre bírnia a parlamentet (failed to get the parliament to agree) a Brexit kivitelezésének módjáról.  Búcsúbeszédében (in her farwell speech) megemlítette, hogy nagy megtiszteltetés (great honour) volt szolgálnia az országot miniszterelnökként és reméli, hogy sok lány, aki látta őt miniszterelnökként tudja, hogy nincs határa annak, amit el tudnak mérni.

Mint tudjuk, Boris Johnson-t választották új miniszterelnöknek, aki győzelmi beszédében megígérte, hogy véghezviszi a Brexit-et, (deliver), egyesíti az országot és legyőzi Jeremí Corbint, a Munkáspárt vezetőjét. A szokásos módon találkozott a királynővel, aki felkérte őt a kormányalakításra. (invited him to form a government) A legnagyobb falat számára a Brexit lesz. Boris Johnson kijelentette, hogy október 31.-én kilép a UK az EU-ból, lesz ami lesz.(come what may) Véleménye szerint képes lesz a megegyezésre de ha nem , akkor az ország megegyezés nélkül fog kilépni.

Boris Johnson 8 évig volt London polgármestere (mayor) a Londoni Olimpia ideje alatt is, majd utána külügyminiszter lett (foreign secretary). Mit tudhatunk erről az ellentmondásos (controversial) figuráról?

Feltűnő, karizmatikus alak (a larger-than-life character), aki ontja magából a shakespeare-i és latin idézeteket, de úgy tűnik megfésülni már nem tudja a borzos (unruly hair) haját. Etonban és Oxfordban tanult és nem igazán tipikus konzervatív politikus. Kétszer is elvált, és amikor beköltözött a Downing street 10-be magával hozta aktuális szerelmét (flame), így ő lett az első miniszterelnök, aki nem a feleségével költözött a rezidenciára.

Egyébként brilliáns szónok és kiváló író. New Yorkban született egy értelmiségi családban (intellectual) ahol 5-en voltak testvérek (siblings). Félig török apja EU tisztviselő volt és a család Brüsszelben lakott. Etonban találta ki magát és ezt a kicsit bohóc (clownish) személyiségét, a kétbalkezes de mégis nagy kópé, szellemes és önmagán gúnyolódni tudó alakot. (… persona of a bumbling yet lovable rogue, witty and self-deprecating.)

A 2016-os népszavazáshoz (referendum) vezető kampány során Boris észrevette, hogy a Britekben van egy nagyon mély neheztelés (deep resentment) a nemzeti identitás eróziója és a külföldi munkaerő akadálytalan áramlása miatt (unimpeded influx), így ő lett a Vote Leave, vagyis a szavazz a kilépésre kampány arca. Mégis meglepődött, amikor a referendum a kilépést hozta.

https://theweek.com/articles/857834/britains-unlikely-prime-minister

A Guardian napilap válogatása szerint ezek az új miniszterelnök ígéretei:

Megemeli a 40%-os jövedelemadó küszöböt, az csak 50 ezer fontos bevételtől fizetendő. (Raising the threshold at which income tax is paid at 40% from £50,000 to £80,000)

A TB járulékot csak 12,500 fontos jövedelemtől kellene fizetni. ( Increasing the starting point for national insurance contributions to £12,500)

5000 fontra emeli a középiskolások és 4000 re az általános iskolások utáni oktatási köadásokat. (Raise education spending to £5,000 for every secondary school pupil and £4,000 for each primary school pupil)

20000 további rendőrt fognak felvenni. ( Employing an additional 20,000 police officers)

Nem kell TV díjat fizetni a 75 év felettieknek. ( Free TV licences for the over-75s)

Az illetéket csak magasabb összegű házeladásnál kell fizetni. ( Raising the level at which stamp duty is levied)

2025 re az egész országot lefedő szélessávú szolgáltatások. (Nationwide full fibre broadband coverage by 2025)

6 adómentes terület létrehozása. (The creation of six free ports in the UK)

A gyorsvasúti terv felülvizsgálata, ami Londont más nagyvárosokkal kötné össze, és új vasúti összeköttetés kiépítése. ( Review HS2 and build HS3)

Átlagbér-emelés. (Raising the national living wage)

Nos, meglátjuk! Október végén Brexit!

Itt hallgathatjátok meg angolul a beszédét:https://www.youtube.com/watch?v=6jfSAWCHRts