Oldal kiválasztása

A szótanulás technikája. Első rész: Mi akadályoz a hatékony szótanulásban?

A leggyakoribb probléma, amivel az oktatás során találkozom, az a szótanulás. Nagyon sokan panaszkodnak, hogy tanulják, de el is felejtik, nem tudják használni, mire oda kerül a sor. A kudarcélmény miatt sokan egyenesen ódzkodnak tőle, vagy azért, mert úgy gondolják, nem megy nekik az ész nélküli magolás. Van, aki feladja, és azt mondja: nekem nincs nyelvérzékem; ennyi!

Valóban van, akire ragadnak a szavak, könnyen megjegyzi őket, de ez a „ragadás”, ki is fejleszthető. Ha sokat foglalkozol a nyelvvel, egy idő után már nehéz lesz elfelejteni, legalább is azokat, amikkel többször találkozol. Sokszor elgondolkozom, nekem, hogy is ment ez, és be kell vallanom, voltak olyan élményeim, hogy ezzel már sokadszor találkozom, de mégsem emlékszem rá. Jaj, hát, hülye vagyok? Most, hogy már 22 éve foglalkozom nyelvekkel (angol-spanyol) esélyem sincs arra, hogy elfelejtsem a szavakat, ennyi idő alatt mélyen beágyazódtak. Hát igen, hallom a megjegyzéseket: Jó, neked könnyű.

Számba vettem a diákjaimat egyesével és egy kis tanulmányt készítettem róluk. Az első kérdés, amit megvizsgáltam: Mi akadályozza őket a szótanulásban? Aztán megnéztem a másik kérdést: Mi segíthetne nekik? Érdekes eredményre jutottam, ezt szeretném veletek most megosztani.

Mi akadályoz a hatékony szótanulásban?

1, Önbizalomhiány, a magamról alkotott rossz kép

Hát bizony. Régi megfigyelésem, hogy a hatékony (nyelv)tanulás elsőszámú akadálya: a de hát én hülye vagyok hozzáállás. Nem vagyok pszichológus csak annyiban, amennyiben 22 éve nézem az emberek tanulási folyamatait, és elképesztő mennyi olyan emberrel találkozom, akik már eleve így jönnek, hogy nekem nem megy, félek, nincs nyelvérzékem, én ezt nem is tudom megtanulni. Ezzel a magatartással nem csak az a baj, hogy akadályozza az agyat az információ felvételében, hanem az is, hogy az ilyen ember nem is veszi észre mennyit haladt. Nem értékeli a saját fejlődését

2. Koncentráció, odafigyelés hiánya

Ez is egy kicsit népbetegség, hogy nehezen koncentrálunk, tele van az agyunk mindenféle információval, zsongnak a dolgok a fejünkben és felszínesen figyelünk csak oda. Tudom, hogy ma ez még nehezebb, mint elődeinknek, hisz rengeteg dolog versenyzik a figyelmünkért az Internet és digitális eszközök világában. Emlékszem gyerekként sokkal egyszerűbb volt nyugodtan leülni tanulni. A tanulás nem megy odafigyelés nélkül.

3, Rossz tanulási technika

Sok emberen látom, hogy rossz vagy egyáltalán nem is létező a tanulási technikája. Vagy ész nélkül magol, vagy össze-vissza olvasgatja a szavakat vagy nem is tölt vele egyáltalán időt. Szintén régi megfigyelésem, hogy nem tudunk tanulni. Az iskolákban rázúdítanak a diákokra hatalmas tömegű információt, de senki nem tanítja meg nekik, hogyan rendszerezzék ezeket. Ez aztán továbbgyűrűzik a munkahelyre is. Igen, lehet rendszerezni a szavakat, nyelvi információkat is. Számtalanszor igazolódott már be, hogy egy addig értelmetlen halmaznak tartott információáradat teljesen tisztává lett, amikor logikus sémában felvázoltam a táblára.

4, Motiváció hiánya

Ha valami nem érdekel, nem motivál minket, azt szinte lehetetlen megtanulni. Mondok egy példát. Gyakori tapasztalat, hogy a diák szenved a szavaktól, úgy tűnik, nem tudja a legegyszerűbb szavakat sem megjegyezni, ha olyasmit kérdezek, ami neki nem annyira érdekes. Amint viszont rátérek egy kedvenc témára, máris ömlenek belőle a szavak, még ha ez a téma bonyolultabbnak is tűnik. Vagy ha például vicces dolgokat netán kocsmanyelvet tanulunk (pl shot: feles) az könnyen megy, így gyakran elhangzik: igen, hát a leglényegesebb szavak mennek.

5, Erőfeszítés hiánya

Gyakran találkozom azzal, hogy a diák lusta gondolkodni. Ha egy szó nem jön rögtön, nem is igyekszik, feladja vagy megkérdezi. Ez azért baj, mert pont ezzel az erőfeszítéssel, a visszaemlékezni próbálással hívjuk elő a szavakat, csináljuk az utat, hogy később könnyen jöjjenek. Ezt a lépcsőt nem szabad kihagyni.

Szándékosan hagytam ki a listából az időhiányt, mert bár sokan hivatkoznak erre – és higgyétek el tudom, hogy sok minden van az életünkben – azt látom, hogy inkább rosszul gazdálkodunk az idővel. Igen, arra van időd, amire akarod. Az idő fontos mércéje az ember prioritásainak: aminek adod az időd, azt tartod értékesnek. Aki az időre hivatkozik, annál mindig látom, hogy napi sok órát tölt a közösségi médiában vagy egyéb helyeken. És most nem szeretnék semmilyen platformról véleményt mondani, egyszerűen csak úgy látom: az időről mi magunk gondoskodunk.

Nos, a következő pontban megmutatom nektek azokat a technikákat, amivel könnyíthetitek a szótanulást és maradandóan emlékezhettek is a szavakra, de ezt csak a jövő heti blogbejegyzésben teszem.

Figyelem! Most az Üzleti Angol oktatóanyagom 10 000 Ft kedvezménnyel és 14 990 Ft értékű ajándékkal érhető el. KATT IDE!