Oldal kiválasztása

Sziasztok!

Már egy ideje mindenhol a koronavírusról cikkeznek, de én most egy fontos aspektusát, a gazdasági hatásait akarom megvizsgálni.

A járvány kitörése (outbreak) negatívan hat a legtöbb üzletágra és nem csak a turizmusra gondolunk, hanem a tech cégekre, az autóipari beszállítókra stb. A tőzsdék ingadozó képet mutatnak (volatile) és a kínai gazdaság lassul.

Érintettek a beszállítók, az ellátáslánc (Supply chain)

Kínában számos gyártó cég leállította a termelését (halted production), pl az Airbus, elsősorban mert az utazási korlátozások már komoly következményekkel jártak (take their toll) De ez nem szorítkozik Kínára (is not confined to). Dél Koreában a Hyundai is leállt, mert az ellátásláncban zavar keletkezett (disruption) és a japánok is elismerték, hogy a vírus súlyos csapás a gazdaságukra (take a hit).

A brit gyógyszeripari óriásnak (pharmeceutical giant) a GSK-nek csomagolóüzeme van Kínában (has a medicine packagin facility in China), de zárva maradt a holdújévi (lunar new year) ünnepek után

Érintettek a kereskedők, a kínai piac (Chinese market)

Elsősorban a nagy világmárkák szenvednek csapást, mert az eladási adatok jelentős hányada származik a kínai piacról. (a sizeable chunk of sales)

Mivel az emberek gyakorlatilag nincsenek az utcán a NIKE is bezárta a boltjai felét, akárcsak az Adidas, Gap vagy a Hugo Boss Értelemszerűen a boltbezárások fájdalmasan hatnak az eladásokra (store closures hurt sales), néhány esetben pedig ha nem is zárnak be de rövidített nyitvatartással működnek.(shortened hours).

Disney is kénytelen volt bezárni tematikus vidámparkját, (theme park) valamint az Ikea és a McDonald’s is bezárta üzleteit. Sok cég pedig arra kéri a dolgozóit, akik Kinában voltak, hogy dolgozzanak otthonról.

Kína hatalmas és gyorsan növekvő piac a luxuscikkek számára a virágzó középosztálya miatt (China is a huge and fast-growing market for luxury goods, thanks to its burgeoning middle class.)  Burberry még vár azzal, hogy megszólaljon a válsággal kapcsolatban (yet to speak out on the crisis)  de fájdalmas statisztika, hogy Kína teszi ki a luxuscikkek piacának egyharmadát (accounts for 33% of the global market for luxury goods).

Kínában gyakorlatilag az összes mozi is bezárt, pedig az amerikaiak után ők a második legnagyobb filmpiac.(the world’s second-biggest movie market after the US.)

Komolyan érintett a turizmus (Tourism)

Bizonyos légitársaságok arra kérték a személyzetet, hogy menjenek fizetetlen szabadságra, mert nagyon megcsappant az utasok száma. ( Some airlines have asked staff to go on unpaid leave after a decline in passenger numbers).

Kínában az utazók száma hihetetlenül megnőtt az utóbbi időben (skyrocketed): 2000ben 10.5 millió volt, 2018-ban 150 millió, így nem csoda. hogy a turizmus a legrosszabbul érintett iparág. Különösen rossz hír ez a közeli országoknak pl. Japánnak, ahol kínai turisták alkotják a látogatók 40%-át.

A pénzpiacok magabiztosak maradnak, a múlt heti intenzív eladásokat egy helyreállás követte. (share prices have been rebounding) mert a befektetők úgy vélekednek, hogy a vírus megfékezhető (because investors think coronavirus is containable). A hatás viszont nagyban függ attól, hogyan terjed és alakul majd a vírus. (the impact will be determined by how the virus spreads and evolves.)

A piaci magabiztosság azonban három fő dolgon múlik. Először is azon a feltételezésen, hogy a kínai hatóságok, az igazságot mondják a probléma nagyságát illetően (scale of the problem).

Másodszor, hogy a koronavírus a SARS újabb változata, aminek a 2002-03-as kitörését egy negyedéves pangás (downturn) követte de aztán a kínai gazdaság újra erőre kapott (snapped back). 

Viszont míg Kína 2003-ban a globális termelés (global output) 4%-át adta, most négyszer nagyobb. Kína már számít mint a globális keresleti forrás és mint a globális ellátáslánc központja is (matters both as a source of global demand and as the hub of global supply chains) Mégha olyan gyorsan is sikerül megfékezni a koronavírust, mint a SARS-t, akkor is nagyobb lesz a hatása (more marked impact.)

Harmadszor pedig ha a koronavírus valóban veszélyesnek bizonyul, a központi bankok mindent meg fognak tenni, hogy megakadályozzák a globális tőzsfei összeomlást ( prevent a global stock market meltdown.)

Ezen a linken hallgathattok e témárol híreket angolul: