Oldal kiválasztása

Sziasztok!

Ha szeptember 11-ét emlegetjük, mindenkinek a terrortámadás jut az eszébe a new-york-i ikertornyok ellen, és csak kevesen tudják, hogy ez Katalónia nagy, nemzeti ünnepe is ekkor van. A Diada egy nagyon színes ünnep, ami az 1714-ben elszenvedett katalán vereségre emlékszik, de az ünnepi megemlékezés és felvonulás a katalán kultúra és identitás szimbóluma is.

Katalónia az egyik legnagyobb fejtörést okozó gondja most a spanyol kormánynak. A katalánok nagy része függetlenedni akar Spanyolországtól, és bár mindenki spanyolul is beszél, sokan nem vallják magukat spanyolnak, csak katalánnak.

Katalónia 1000 éves múltra tekint vissza, külön nyelve és identitása van. Korábban elég nagy autonómiát élvezett egészen addig, amíg Franco tábornok csapatai elfoglalták 1939-ben. Franco tábornok szerint egy ország van Spanyolország és egy nyelv, a kasztíliai. A diktatúra alatt így nem is volt szabad használni, beszélni más nyelveket, különösen a baszk, a katalán és a galíciai nyelveket. A jelenlegi politikai állásfoglalás szerint is a katalán nyelv újjáéledése az ország egységét fenyegeti.

A katalánok másik nagy szívfájdalma, hogy ők mindig is az ország egyik leggazdagabb tartományának számítottak- erős iparral és gazdag turizmussal, így gyakran érezték azt, hogy többet adnak be a közös kasszába, mint amennyit visszakapnak.

Nem is olyan régen, 2017 október elsején népszavazást írtak ki a katalánoknál, arra vonatkozóan, hogy elszakadjanak e Spanyolországtól. A katalánok a kiválásra szavaztak, csak éppen az Alkotmánybíróság illegálisnak nyilvánította a népszavazást, sőt több politikus ellen eljárást indítottak. Magát Charles Puigdemont-ot , a katalán elnököt is lázadással vádolták, aki elhagyta az országot és Brüsszelbe menekült. Az érdekesség, hogy Charles Puigdemont EP választást nyert, de mandátumát csak akkor veheti át, ha felesküszik a spanyol alkotmányra, Madridba viszont nem igazán akar felmenni, hiszen elfogatóparancs van ellene érvényben. Sokan el is mentek Strasbourgba emiatt tiltakozni. A legfrissebb pedig az, hogy erőszakos cselekményre készülődő kilenc katalán szeparatistát vettek őrizetbe kedden a rendőrök.

Milyenes is a katalánok?

Bár hozzá vannak szokva az idegenek, turisták jelenlétéhez, nem könnyű közel kerülni hozzájuk; egy kicsit bizalmatlanok. A katalán humor hasonlít az angolhoz, ironikus és intelligens. Diszkrét, kulturált viselkedésről tesznek bizonyságot. Abban hasonlítanak egy kicsit a franciákra, hogy szeretne k eljárni, jókat enni, sörözni. Szorgalmas, pontos népről van szó, akik nyitottak a művészetre, de van egy olyan kép is róluk, hogy „skótok” – hogy ezzel a képzavarral éljek.

Az alábbiakban olvashattok erről spanyolul:

Personalidad de los catalanes

Para saber cómo son los catalanes vamos a hablar de la personalidad, en términos generales. Ante todo debes saber que no es fácil “entrar” en el corazón de un catalán, somos un poquito desconfiados y tímidos en un primer contacto, pero que, una vez tengas un amigo catalán, éste es para siempre. A pesar de lo que se dice, no siempre hace falta que hables catalán para vivir, trabajar o estudiar en Cataluña, todos sus habitantes hablan perfectamente castellano e incluso inglés, pero debes respetar esta lengua y comprender que, para muchos catalanes, es la forma en la que se comunican más cómodamente. Se suele decir que el humor catalán es parecido al inglés; irónico e inteligente. Es cierto, nos gusta que nos hagan reír, pero no “regalamos” carcajadas, preferimos ser discretos y educados en público y soltarnos en la privacidad de nuestro hogar o cuando nos sentimos seguros, en nuestro grupo de amigos cercanos.

Foto vía Pixabay

El carácter catalán es más cercano al francés, por proximidad geográfica, que al del sur de España, pero igualmente nos gusta salir, comer bien y tomar cañas, así como disfrutar de la calidad de vida que caracteriza este país. El catalán suele ser muy trabajador, honrado, justo, puntual y respetuoso y espera lo mismo de la gente con la que trata. Quizá por eso dicen que somos tacaños, por ese sentido de la justicia y la honradez, no nos gusta pagar más si consideramos que no debemos. Por la influencia europea, tenemos tendencia al gusto por la estética, el diseño, el arte y la cultura de todos los estilos. Nos encanta vestirnos bien, ir a exposiciones, estar bien informados, leer, conocer lo que pasa en el mundo, expresar nuestras opiniones sobre ello, hablar idiomas y absorber conocimientos de aquellos que nos visitan sin ser invasivos.