Oldal kiválasztása

Július 4.-e nagy ünnep az USA-ban, tulajdonképpen mit is ünneplünk ilyenkor? Itt elolvashatjátok.

Az amerikai függetlenség napját (Day of Independence) július 4.én ünneplik. 1776-ban kihirdették a függetlenséget a gyarmatosító Nagy Britanniától és megszületett a független Amerikai Egyesült Államok.

De miért július 4? A Kongresszus ekkor hagyta jóvá a Függetlenségi Nyilatkozat végső szövegezését (ratified the final wording) . Ez a dátum szerepel a kézzel írott verzión, meg a napilapban megjelent változaton.

Ezt követően még vagy 15-20 évig az emberek nem ünnepelték a Függetlenség Napját. Majd a 90-es évekre jelentős pártkonfliktus alakult ki a Függetlenségi Nyilatkozat körül. A Demokrata-republikánus párt csodálta Jeffersont, de a föderalisták úgy vélték, a Függetlenségi Nyilatkozat túl franciás és brit ellenes. Az 1812-es háború után már szétesőben voltak a föderalisták és az új pártok már a Függetlenségi Nyilatkozat örököseinek tartották magukat. Ugyanakkor Thomas Jefferson és John Adams is július 4.-én haltak meg, ami tovább erősítette ennek a dátumnak a jelentőségét. A Kongresszus is nemzeti ünnepnek nyilvánította ezt a napot.

De nézzük a függetlenséget megelőző időket!

A 18. századra Amerikát Londonból kormányozták és 13 kolóniából állt. A gyarmatosító Brit Birodalom elsősorban, mint gazdag mezőgazdasági területet, dohánytermő forrást használta ki

Bár a telepesek (settlers) és a brit korona közti viszony eleinte barátságos volt III György alatt feszültség keletkezett, mert a már ott születettek már külön nemzetként kezdtek magukra gondolni, és ellenezték a korona által rájuk kivetett adókat és törvényeket (imposition of laws and taxes). Képviselet nélkül nem akartak adót fizetni (no taxation without representation), ők is képviselőket akartak küldeni a brit parlamentbe.

Konkrét cselekedetek is történtek nevezetesen a Bostoni Teadélután (Boston Tea Party), amikor néhány indiánnak öltözött lázadó egy teljes brit import teaszállítmányt a kikötőbe öntött. Azért épp teát, mert ezzel tiltakoztak az ellen, hogy egy törvény a kelet-Indiai Társaságnak adott monopóliumot a teakereskedelemre. Ezzel kigúnyolták az angolok tea iránti megszállottságát és ugyanakkor felszólítás is volt ez a fegyveres ellenállásra (call to arms).

Két kongresszust is összehívtak a 13 gyarmat delegáltjaiból. A második Philadelphiában tartott kongresszuson írták alá a Függetlenségi Nyilatkozatot. Elkezdődött a függetlenségi háború, ami 8 évig tartott és 1783-ban ért véget a Párizsi Szerződéssel.

Az alapító atyáknak (Founding Fathers) nevezett 5 főből (Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, John Adams, Roger Sherman és Robert Livingstone) álló bizottság fogalmazta a Nyilatkozatot, amelyben le van írva, hogy minden ember egyenlőnek született és mindenkinek joga van az élethez, szabadsághoz és a boldogság kereséséhez.

Előszőr Philadelphia terein olvasták fel a Nyilatkozatot, amit örömtüzek (bonfires) és harangszó követett.

Ma az ünneplés elmaradhatatlan része a tűzijáték (firework displays), ami gyakran nemzeti színekben látható. Ez kiváló alkalom a családoknak, hogy összejöjjenek (family get-togethers) és mivel ez nyáron van, gyakran mennek vízpartra (beach/lake trips) vagy rendeznek kinti sütés-főzést (cookout/BBQ. Sok város rendez ilyenkor színes felvonulásokat (parades) rezesbandával( marching bands) Természetesen hamburgert és hot-dogot esznek, ami az amerikaiak ikonikus étele. Kék, piros és fehér színű dekorációk mindenhol, még gyakran az öltözetüket (outfit) is így válogatják.

Itt olvashattok néhány érdekes tényt az Independence Day kapcsán.

https://www.cbsnews.com/pictures/independence-day-fun-facts-you-may-not-know-about-july-4/