Oldal kiválasztása

Sziasztok!

Mi másról is szólna a cikkem, mint a Brexitről, amit végre nyélbe ütöttek. Mint tudjuk Nagy Britannia itt hagyott minket január 31.-től. Lássuk hát a sztorit, angol szavakkal és néhány angol videóval.

47 év tagság után (membership) az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, vagyis innentől kezdve nem szólhatnak bele a döntéshozatalba. Gyakorlatilag az év végén történik meg a kilépés, vagyis nem lesznek tagjai a közös piacnak (common market), a vámuniónak (customs union), és nem tesznek be semmit a közös kasszába (common budget).

A britek 1973-ban csatlakoztak Heath miniszterelnöksége idején. De már nem sokkal ezután népszavazást (referendum) rendeztek 1975-ben a tagságról, ahol azonban kétharmados többséggel (a two thirds majority) a britek a bent maradást választották. Levonhatjuk a következtetést, hogy igazából sohasem voltak lelkes tagok, kimaradtak a közös valutából (single currency) vagy a Schengeni Egyezményből (Schengen Agreement) és sok közös célkitűzést sem támogattak. A fontot, mint a legősibb folyamatosan hivatalos fizetőeszközként (legal tender) szolgáló valutát még az Európa párti Tony Blair miniszterelnöksége idején sem sikerült bevezetni (launch).

Na jó, de hogy kezdődött ez a mostani cirkusz? David Cameron konzervatív miniszterelnök (Prime Minister) hirdette meg még 2013-ban, hogy népszavazást akarnak, és ez be is került a konzervatívok választási programjába. Bár a konzervatívok megosztottak voltak a kérdésben (were divided), volt egy erős euroszkeptikus szárny (wing), akiket Cameron úgy akart elhallgattatni, hogy népszavazást írt ki, de sajnos elszámította magát. A konzervatív kilépéspártiak vezetője London akkori polgármestere (mayor) Boris Johnson volt, aki egy piros busszal járt és így kampányolt: We send the EU 350 million a week, let’s fund our NHS instead. Vote Leave. Azeredmény? A szavazók közel 52%-a a kilépést választotta (opt for).

Sokan összeesküvés elméleteket gyártanak (conspiracy theory), amiről már film is készült tavaly és az HBO-n látható. Itt a hivatalos trailer: https://www.youtube.com/watch?v=E5S1EMmCWAE

Egy másik nagyszerű dokumentumfilm, The Great Hack is leleplező (revelatory)  https://videa.hu/videok/film-animacio/the-great-hack-feliratos-1GwtcO3NRkdcuOXb

De hogy egészen egyensúlyban maradjunk, itt van az én kedvencem, egy kicsit másik oldalról: nhttps://vimeo.com/166378572

Tény, hogy a politikai kampányok nem voltak teljesen igazak, és biztosan hatalmi és gazdasági érdekek és csoportok is közrejátszottak, de az tény, hogy a britek mindig csak félszívvel támogatták az integrációt és a társadalom eléggé frusztrálttá vált.

David Cameron visszalépése (resignation) után Theresa May lett a miniszterelnök, de a kifelé vezető utat nagyon sok belpolitikai vita övezte (domestic debates). Bár megállapodtak a feltételekről (conditions) az Alsóház (House of Commons) ezt elutasította (reject) így a kilépés dátumát folyamatosan halasztották (postpone). Végül Boris Johnson került a miniszterelnöki posztra, aki eltökélten véghez akarta vinni a Brexitet. És lám! (Lo and behold). Itt láthatjátok a Brexit napi beszédét:

Most egy átmeneti időszak van (transition period) és UK valamint az EU kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni (bilateral free trade agreement) de egyelőre a mostani szabályok maradnak érvényben. Az idén biztosan nem érzünk változást az utazásban, bevándorlásban vagy a kereskedelemben. 

Sok még a kérdőjel, és bár Mr Johnson hatalmas előnyöket ígért, sokan nem gondolják, hogy ez jó lépés volt. Itt van ugyanis egy másik fontos pont (crucial point): Skócia és Észak-Írország. Skócia Európa párti és Észak-Írországban a határ (border) kérdése okozhat gondot, ti. itt lesz UK határa az Európai Unióhoz tartozó Írországgal.

Lehet még az Egyesült Királyság újra tagja az EU-nak? Elvileg lehet még újracsatlakozás (reaccession) de csak évtizedek múlva. Szóval, we will see.