Oldal kiválasztása

A szeptember 11.-i terrortámadást követően rengeteg összeesküvés elmélet (conspiracy theory) látott napvilágot. Sokan állították, hogy ez a kormány belső munkája (inside job) volt. Meg is jelent egy könyv Debunking the myths about 9/11 (debunk= leleplez)címmel ennek tisztázására ti. az elmélet szerint mindez csak irányított robbantás (controlled demolition ) volt. Mire alapozzák ezt?

1, Olyan kiterjedt volt a kár (widespread damage), hogy azt repülőgép becsapódása nem okozhatta, hanem voltak ott más robbanóanyagok (explosives) is.

Magyarázat:

 A repülőgép törmelékei (plane debris) kettészelték a szervízaknát (sliced through the utility shafts) oda befolyt az üzemanyag  és a liftaknák is levágódtak a földszintre.( the elevator shafts slammed down to the ground floor)

2, Megolvadtak az acélszerkezetek, viszont (No kerosene fire can burn hot enough to melt steel) – a kerozin nem ég olyan hőfokon, hogy megolvassza az acélt.

Magyarázat:

Ez igaz, de nem is kell, hogy megolvadjon, elég, ha elveszti az erejét. Egy nyugdíjas new yorki tűzoltó: „I have never seen melted steel in a building fire,” . „But I’ve seen a lot of twisted, warped, bent and sagging steel. What happens is that the steel tries to expand at both ends, but when it can no longer expand, it sags and the surrounding concrete cracks.” Sohasem láttam még épülettűzben megolvadt acélt, de láttam már kicsavarodott, megvetemedett, meghajlott és megsüllyedt acélt. Az történik, hogy az acél mindkét végén tágul, és amikor már tovább nem tud, akkor meghajlik és megrepeszti a körülötte lévő betont.

Ráadásul nemcsak az üzemanyag égett, ez csak a katalizátora volt a bekövetkező pokolnak (inferno). A gyúlékony anyagok, mint például függönyök, szőnyegek is erősítették a tüzet. (combustible material intensified the fire)

The jet fuel was the ignition source,” , A repülőgép üzemanyaga a gyulladás forrása volt, ami ezután égett az döntötte le az épületet.

3, Mivel porfelhő (puffs of dust) és törmelékek lőttek ki (debris were ejected), ez is csak a robbanást bizonyítja. A betonfelhő ami kilőtt az épületből nem jöhetett létre pusztán az összeomlás miatt, ezek robbanás miatt történtek. The concrete clouds shooting out of the buildings are not possible from a mere collapse. They do occur from explosions.”

Magyarázat:

Pancaking történt vagyis egymás után dőltek be a szintek és az energia átvivődött az egyre  lejjebb lévő szintekre  és egy láncreakció indult el lefelé. Ehhez nem kell robbanás.

4, Szeizmikus kiugrásokat (seismic spikes) és erős lökéseket (jolts) észleltek jóval azelőtt, hogy a lehulló törmelék a földet érte volna. Ez pedig vitathatatlan bizonyíték, hogy hatalmas robbanás döntötte le a tornyokat. (indisputable proof that massive explosions brought down” the towers.)

Magyarázat:

Ezt egy grafikon alapján állapították meg, ami egy 30 perces időintervallumra szól. Sokkal részletesebb képet kapunk több, és hosszabb idejű grafikonokkal együtt. A szeizmikus hullámok kicsiben kezdődnek és úgy eszkalálódnak ahogy az épület dübörögve lezuhan a földre. Vagyis nem volt bomba. (The seismic waves start small and then escalate as the buildings rumble to the ground. Translation: no bombs.)

5, Hét órával a tornyok összeomlása után a 47 szintes WTC 7 épület is összeomlott. (The video clearly shows that it was not a collapse subsequent to a fire, but rather a controlled demolition) Egy video mutatja, hogy nem egy tüzet követően omlott össze az épület, hanem irányított robbantás történt.  

Magyarázat:

Későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a lehulló törmelékek komoly kárt okoztak az épületben. Fizikailag megsérült az épület. Korábban nem dokumentált károkat is észrevettek. A vizsgálatok szerint intenzív tűz és súlyos szerkezeti károk járultak hozzá az épület összeomlásához. (a combination of intense fire and severe structural damage contributed to the collapse) Ez egy „progressive collapse,” vagyis fokozatos összeomlás volt, ahol a szerkezeti elemek hibája miatt kialakul egy olyan terhelés, ami miatt aztán az egész épület összeomlik. (the failure of parts of a structure ultimately creates strains that cause the entire building to come down.)

WTC 7 talán kibírta volna a fizikai kárt vagy az órákig égő tüzet de ezek együtt az épület furcsa szerkezetével már elégségesnek bizonyultak, hogy elindítsák a láncreakciót. WTC 7 might have withstood the physical damage it received, or the fire that burned for hours, but those combined factors—along with the building’s unusual construction—were enough to set off the chain-reaction.

Nos döntsétek el ti!

Ismeritek ezeket a tűzzel kapcsolatos szavakat:

fire extinguisher: tűzoltó készülék

fire proof: tűzálló

burst into flames: lángokban tör ki

put out/extinguish a fire: eloltja a tüzet

arson: gyújtogatás

catch fire: tüzet fog

burn down: leég

light a fire: tüzet gyújt

ignition: gyújtás, gyulladás

combustible: gyúlékony, éghető