Oldal kiválasztása

Sziasztok,

Ma már karriert nem lehet csinálni nyelvtudás nélkül, és itt elsősorban az angol nyelvtudásra gondolok, mint alapkövetelményre. Ha egy multi cégnél kezdesz dolgozni, már az interjú is angolul van, és gyakran az angolt mindennapi szinten is kell használni. Az előrelépésnél pedig újra csak nélkülözhetetlen. Személyesen volt dolgom olyan helyzettel, amikor vezetői pozícióra pályázókat kellett felmérnem angolul, mert a jelöltek közül annak alapján döntöttek, hogy ki tud a legjobban angolul.

A vállalatoknál, munkahelyen használt angolnak nyilván van egy sajátos szókincse. Ha valaki letett egy középfokú nyelvvizsgát és megtanulta a szobája bútorait angolul vagy az orvosi problémák neveit, még nem biztos, hogy boldogul az üzleti világban. Természetesen az alapnak meg kell lennie, de ennek a háznak mások a téglái. Ráadásul a cégeknek más-más a profiljuk, és azon belül is többféle terület van.  Mik azok a legfontosabb kifejezések, amiket mindenkinek érdemes megtanulnia, amik hasznosak, előhúzhatóak különböző helyzetekben és megkönnyítik a kommunikációt? Most arra vállalkozom, hogy az alábbiakban összegyűjtsem azt a húsz legjobb üzleti angol kifejezést, ami szerintem mindenkinek jól jön, és , amit én a leggyakrabban hallok az üzleti szituációkban. Lássuk!

 1. Our sales figures are going through the roof: nagyon emelkednek az eladási adatok, kiverik a tetőt is. Ez akkor hasznos, ha sokat kell adatokról referálni és az ember már szeretne az increase-en kívül mást is mondani.
 2. I don’t think it is a viable option: nem hiszem, hogy ez járható út, vagy életképes megoldás lenne. Jól jön, ha valamit vissza kell utasítani. Udvariasan kifejezi, hogy hülyeségnek tartod az egészet.
 3. I will get back to you: Visszahívom, visszajelzek. Lehet telefonon vagy emailben is, ha várják a válaszod valamire
 4. I know it is short notice but..: Tudom, hogy rövid a határidő de.. Ha valami rövid határidőn belül szükséges, nem tudtál hamarabb szólni
 5. Can I make a point? Mondhatok valamuit? Akkor hasznos, ha egy meetingen szeretnél közbeszólni, elmondani a véleményed.
 6. I will sort something out: Majd intézek valamit, megoldom valahogy. Ígéret, hogy elintézed, amit kért, még ha nehéz is.
 7. It will incur extra cost: Többlet költséggel fog járni. Figyelmeztetés, hogy több pénz kell.
 8. 8. How is business going? Egyszerű kifejezés de jól jön ha társalogni kell: Hogy megy az üzlet? Ebből még sokminden kisülhet!
 9. Could you be more precise about that? Tudnál egy kicsit pontosabban fogalmazni. Nem értem, részletezd!
 10. Everything has ground to a halt: Minden leállt. Baj van a gépekkel, a termelésben, netán baleset vagy tűz. De elég ha csak rossz a gazdasági helyzet
 11. Let me call your attention to..Hadd hívjam fel a figyelmét arra, hogy.. Valamit nagyon szeretnél kihangsúlyozni
 12. Just go ahead! Mondjad csak! Engedélyt adsz egy kérdésre, megjegyzésre
 13. I am glad you could make it: Úgy örülök, hogy el tudott jönni. Sikerült végre találkozni valakivel

14.The whole thing boils down to…: Az egész a…re megy vissza. Amikor az okát kell megmagyarázni

 1. It is highly unlikely: Ez rendkívül valószínűtlen.
 2. Could you please quote your best prices? Kérem adja meg a legjobb árait. Ez az árajánlat kérésének standard mondata.
 3. Everything goes smoothly: Minden simán megy. Ez jó hír!
 4. It turned out that…: Kiderült, hogy… elmesélsz valamit, elmagyarázod a helyzetet.
 5. Don’t get me wrong: Ne érts félre! Valamit nem értett a kolléga…
 6. Help yourself to…: Szolgálja ki magát, vegyen a …Ha vendégül kell látni néhány külföldi embert.

Ezek a kifejezések a gyakorlati életből valók, és persze a lista szubjektív. Sokféle jó kifejezés létezik, ha érdekel, nézd meg az Ultimate Business Expressions and Phrasal Verbs könyvet!

A nyelvtanulásnál egyik kulcs, hogy kész kifejezéseket tanuljunk, puszta szavak helyett. Ezek segíthetnek!

 

Sok sikert a tanuláshoz!

December 20-ig most szuper áron vásárolhatod meg. ez 2018 legjobb ajánlata!

Érdekel? Katt ide: https://demkoandrea.hu/uzleti-csomagok/

 

Demkó Andrea

Segítek profivá válni!