Oldal kiválasztása

Sziasztok!

Nemrégiben olvastam Sarah Elaine Eaton, Ph.D írását a Global Trends in Language Learning in the 21st Century címmel, ami a nyelvoktatás új trendjeiről szól. Ezt szeretném veletek megosztani, különösképpen, mert nagyon egyet tudok vele érteni. A felnőttoktatásban jártas szerző elmondja, mi az ami már kikopott, nem jellemző, és azt is, hogy mi az, ami most viszont jelen van a nyelvtanulásban. Nézzük!

What is out?

1, Vague,(elmosódott, elnagyolt) hollow promises that can’t be proven.

Today’s tech-savvy (technológiában jártas)students have a world of resources and information at their finger tips and they understand that lifelong learning is going to be the norm for them. Today knowledge of another language is one of a number of skills which may help an individual acquire (szerez)meaningful employment, not a guarantee to a better job or a career advancement.

Az, hogy van egy nyelvvizsgád, még nem garantálja neked a tökéletes karriert, mert kell a folyamatos tanulás, önfejlesztés. A nyelvtudás egyike a fontos skilleknek, ami már alap, ha komoly karriert akarsz építeni.

2, Saying that learning languages is easy

The notion (fogalom, elképzelés) that one can play an audio program while drifting off to sleep and wake up fluent, an idea that once seemed seductively easily, is now dismissed as a myth. There are ways to make learning languages fun or more enjoyable, but that does not mitigate (enyhíti)the need for continuous and dedicated practice. Remember the “10,000 hours to become an expert” rule, brought alive by Malcolm Gladwell in his book, Outliers. In the book Gladwell explains the research behind the notion that true expertise is achieved after an individual has invested 10,000 hours in learning or practicing a skill. This may be a sport, a musical instrument or the study of something. If we consider fluency to be the same as being an “expert” in speaking a language, then a learner may well invest 10,000 hours in their language studies to attain fluency.

A tanulj meg 2 hét alatt angolul, már nem igazán népszerű. A mai generáció fel kell, hogy ismerje: komoly szakértelem kell és nem felszínes tudás. Hogy 10000 óra kell e, azt nem tudom, de az biztos, hogy a tanulást nem lehet abbahagyni.

3, Authoritative teacher attitudes.

Old, traditional, hierarchical and patriarchal attitudes are giving way to more collaborative approaches. Old, authoritative, “teacher-centred” or “expert-centred” approaches to teaching are as out as black and white televisions.

A hagyományos „a tanár tud mindent te pedig fogd be a szád” hozzáállás már a múlté. A tanár és diák együttműködik, a tanár motivál, inspirál és utat mutat ahhoz a célhoz, amit a diák elérni kíván, nem pedig a saját agendáját erőszakolja rá a tanulóra.

4, Complaining about cutbacks and lack of funding

Teacher burnout is a sad phenomenon that is affecting the teaching profession in a variety of ways. Educational leaders must endeavour (törekedni) to improve the conditions under which teachers work, strive to retain excellent teachers and continually seek ways to celebrate and appreciate them. But students do not care that their teachers have a big pile of corrections on their desk. Nor do they care that their teachers are overworked and underpaid. Whiners (siránkozók, nyafogók) do not inspire others or mobilize them to act. Leading by example is, more than ever, the job of a teacher in the twenty first century.

Tudjuk, hogy sok tanár ki van égve és keveset keres, de ezt nem szabd, hogy a diák lássa. Igazából a panaszkodás, nyavalygás nem inspiráló és nem teszi hatékonnyá a tanulást.

5, Language labs.

With the advent of modern language programs, the concept of the language lab was born. Audio labs were constructed, students were corralled into the lab together at an appointed time and they collectively followed a prescribed audio program. That has all changed. In today’s world of digital everything, audio exposure to (kitettség) foreign languages is readily available at little to no cost. Satellite radio, Internet radio and podcasts are all available.

A jó öreg nyelvi laborok már nem működnek, azon egyszerű oknál fogva, hogy rengeteg lehetőség áll ma egy tanuló rendelkezésére, hogy kitegye magát idegen nyelvi beszédnek.

What is in?

1, Clear, provable demonstrations learning

Projects that challenge students to reflect and ask how they themselves have grown and changed in positive ways are definitely in. Sharing the results of those projects in public ways that demonstrate student learning through showcases, school days, and presentations to parents and community members are also up.

A diákok aktívan mutassák be, mi az, ami működik, osszák meg saját tapasztalataikat, mi az, ami segített nekik. Erre is sokféle felület létezik.

2, Asset-based approaches to assessment.

Traditional ways of assessing (értékel) language acquisition are inadequate in today’s world (Pappamihiel & Walser, 2009). Today language acquisition is seen as a complex, nonlinear and communicative endeavour. Traditional multiplechoice or fill-in-the-blank (also called “cloze”) activities and tests, which are easy to grade do not reflect the complexity that is involved in learning a language.

Ennek a megközelítésnek az a lényege, hogy arra fókuszálunk, ami van és nem arra, ami nincs. Milyen erősségei vannak a tanulónak, amire lehet építeni, és nem arra fókuszálunk, mi hiányzik belőle. Az értékelés nem egy 50 pontos feleletválasztós teszten alapszik, hisz a nyelvtudás komplex dolog.

3, Individualized, customizable, learner-centred approaches.

In the twenty-first century, individualized instruction is becoming the norm . As educators and schools recognize and celebrate students’ demonstrations of knowledge in clear and tangible (kézzelfogható) ways, so too are we celebrating students’ individual talents, aptitudes and skills.

Ez nálam mindig is a központi kérdés volt: hogyan szabjam az egyénre az órát. A tanulás a diákról szól, az ő igényeiről, erre kell felfűzni az egyéni haladás menetét

4, Proving the value of language learning through stories and speech.

There is an increasing focus on the clear verbal articulation of ideas. This is being reflected in the field of languages, as there is an ever-increasing focus on articulate communication. Second language speech contests, debates, poetry readings, and story telling are particularly trendy.

A másik nagyon fontos szempontom: a nyelv a beszédre való, ezért mindenképpen a beszédben való használata kell, domináljon. Ehhez persze – jegyzem meg csendesen – magyarul is meg kell tanulni beszélni, kifejezni a gondolatokat, megszólalni mások előtt.

5, Using technology for language learning.

Demonstrations of work through portfolios, student-made videos, student blogs, Wikis and podcasts, just to name a few. All of it is in. This is not about using technology for the sake of using technology. This is about using technology to demonstrate students’ learning in order to show how they themselves reflect upon the impact language learning has had on them. There are also the technologies that facilitate student learning. These technologies may be synchronous (done in real time), such as Skype, Moodle or virtual live classes; or they may be asynchronous (not done in real time) such as podcasts and blogs.

A technikai eszközök hihetetlen segítséget adnak: megkönnyítik a tudás megszerzését és lehetőséget adnak a tudás demonstrálására. Nem szabad, nem is lehet ezeket kihagyni a tanításból-tanulásból.

6, Linking language learning to leadership skills.

Students today want to learn a language not only to communicate, but also as a means to find contacts, meet people and establish partnerships (Soontiens, 2004). Learning a language in order to reach out to others and make a difference in the world is in.

Ma sokkal több okunk van nyelvet tanulni, mint régebben. Emiatt több és erősebb is a motiváció, mint régebben. A nyelvtanulás nem öncélú, az motivál, hogy menjek, soha nem látott módon kapcsolódjak, szélesebb körben cselekedjek.

A tanulmányt teljesen itt olvashatjátok

https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED510276.pdf

DEMKÓ ANDREA