Oldal kiválasztása

Sziasztok! Ahogy ígértem, ma egy angolos itallal, a ginnel foglalkozunk.

A gin egy tipikusan angol ital, bár eredetileg a hollandok csinálták. Tiszta szesz, ami borókabogyó (juniper) ízesítést kap ill mindenféle gyógyfüvekkel is ízesítik. A borókabogyó alpvető, enélkül csak valami ízesített vodkának néznénk.  Egyébként gabonákból (grain) erjesztett szeszes ital.  

Háromféle készítési módja vana. A leggyakoribb és legrégibb, hogy a fermentált gabonát lepárolják (distil) és aztán a borókabogyókkal vagy egyéb választott gyógynövényekkel (herbs) újra lepárolják. Ettől a gin nagyon merész és különleges ízt kap.

A gint tekinthetjük az angolok nemzeti italának, de nem ők találták fel. Az angolok a gint a 17. században fedezték fel, amikor a 30 éves háborút vívták a hollandokkal. A holland katonák, hogy bátorságot szerezzenek (gain courage) Genevert ittak és így vonultak a csatába. ( Ma is létezik ez a kifejezés: gain Dutch courage: ha olyan iszik valaki, amikor bátorságot szeretne meríteni pl. randira hívásnál) A gin ősét tehát, a Genevert egy holland orvos Franciscus Sykvius találta fel. Azonban ne vegyük el az angoloktól sem a dicsőséget, mert ők is komoly szerepet játszottak a gin világkörüli hódításában.

 A 19. századra már Angliában alakult ki a mai gin dry stílusa, ez egy kevésbé aromás desztillált gin, édesítetlen és nem tartalmaz hozzáadott ízanyagokat. (added flavours) Innen ered a London Dry elnevezés is és nem onnan, hogy esetleg a gin Londonban készült. A holland típusú gin, a genever egyébként a London Dry fajtánál jóval testesebb és fűszeresebb. Létezik egy harmadik kategória is, a Plymouth gin, amely átmenet a holland és a legkönnyedebb London típus között.

A gint mindig is használták koktélokhoz. Sok klasszikus koktél alapízre A leggyakoribb keverék a gin tonic. A trópusi brit gyarmatokon (colonies) a malária egyetlen ellenszere a kinin volt. A kinint szénsavas vízben oldották fel, és ginnel kompenzáltak az ital keserűségét. Ez a kevert ital volt a mai gin & tonik őse.

Érdekesség, hogy a spanyolok igazi ginszerelmesek. Még a gin őshazájának tartott Nagy-Britanniát is megelőzik, ők a világ harmadik legnagyobb ginfogyasztói

A világ öt legjobb gin bárja a következő:

A történelemből ismerhetjük a londoni gin őrület (gin craze) korszakát. A 17. század végén az angol kormányzat rendeletek sorozatával szorította vissza a francia brandy importját, és ösztönözte a szeszlepárlást. Londont elárasztotta (flooded) az olcsó gin, és a városban 18. század első évtizedeiben valóságos ginfogyasztási őrület vette kezdetét. 1730- ra már 7000 gin kimérés csinált teljes alkoholistát a londoniakból.

For many working-class Londoners, gin became more than a drink. It sated desperate hunger pangs, offered relief from the perpetual cold, and was a blessed escape from the brutal drudgery of life in the slums and workhouses. It was a cheap buzz that could be had for pennies on any decrepit street corner stand or in the bowels of some stinking cellar—and it quickly wrecked havoc on inner city London

relief: megkönnyebbülés

drudgery: robotolás

decrepit: düledező, ósdi

stinking: bűzlő

wreck havoc: tönkre tesz, pusztulást hoz

Itt találtok gin alapó koktélokat:

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/gin-cocktails
https://www.vice.com/en_us/article/53jj7z/how-a-gin-craze-nearly-destroyed-18th-century-london
https://www.highsnobiety.com/2016/09/27/gin-guide-101/