Oldal kiválasztása

Sziasztok,

Azt szoktam mondani: az igazi nyelvtudás a felsőfoknál kezdődik. Sokan szeretnének felsőfokon tudni, de úgy érzik, sohasem fognak oda eljutni. Vannak olyanok is, akik azt mondják nem is érdemes. Most azt szeretném nektek elmondani, miért is érdemes felsőfokú nyelvtudást/nyelvvizsgát tenni.

Mielőtt belekötnétek, tudom, hogy a nyelvtudás és a nyelvvizsga nem feltétlenül ugyanaz, de ez most legyen egy másik téma. Szóval mik is az érveim a felsőfokú nyelvvizsga mellett?

1, Komoly és rendszerezett tudást ad. Maximálisan egyetértek azzal, hogy ha nyelvvizsgája van valakinek, attól még nem biztos, hogy tudása is van. Ugyanakkor az a tapasztalatom, hogy ha valaki nyelvvizsgára készül, azzal rendszerezi és elmélyíti a tudását, és sokszor akkor tapasztalok egy ugrásszerű fejlődést, amikor a rendszeres tanulás után valaki megszerezte a nyelvvizsgát.

2, Magabiztossá tesz. Amikor valaki eljut ideáig, már valószínűleg sokféle formában találkozott a nyelvvel, és beszélt eleget ahhoz, hogy folyékony legyen . A felsőfokú nyelvvizsga megadja azt az érzetet, hogy bármilyen témáról tudsz beszélni, és már nincs olyan helyzet, amiben elakadnál.

3, Ez növeli meg igazán a szókincset. A felsőfokú nyelvvizsga alapvetően leginkább a szókincsben különbözik a középfokútól. Itt jutunk el arra a szintre, amikor már sokféle területről, rengeteg szót tudunk.

4, Nagyon jól mutat az önéletrajzban. A legtöbb munkaadó tudja, hogy a középfokú nyelvvizsgával rendelkező, még nem biztos, hogy magabiztosan tud társalogni, őt még nem lehet elküldeni feltétlenül egy fontos tárgyalásra. A felsőfokú nyelvvizsga viszont kiemel a többi közül, ha állásra jelentkezésről vagy karrierlépésről van szó.

5, Külföldi tanulmányokhoz, egyetemi felvételihez, munkavállaláshoz vagy letelepedéshez szükséges.  Akik külföldön akarnak tanulni, komolyan és hosszú távon terveznek egy másik országban, azoknak érdemes ebben gondolkodni, különösen a nemzetközi nyelvvizsgák esetében. Mert ezekben az esetekben tudni kell igazolni is a tudást.

Hogyan érdemes erre az útra tovább lépni, nekivágni ennek? A legtöbb könyv, tananyag vagy kurzus a középfokig van – odáig dögivel – utána azonban nem túl nagy a kínálat. Azt ajánlom, mindenkippen keress egy jó tanárt – olyat, aki valóban jól tud – és vegyél magánórákat. A felsőfokúra készülésnél már elengedhetetlen a társalgás, szükséged lesz valakire, aki beszédre sarkall, aki jó beszédpartnered, és aki a saját profizmusán keresztül meg tudja neked mutatni, a szavak és kifejezések profi használatát is. Felmerül a kérdés, jó e anyanyelvi beszélőtől órákat venni. A válasz igen is meg nem is. Az anyanyelvi beszélő segít neked szokni a kiejtést, megmutatja a hétköznapi vagy szleng nyelvhasználatot, de azért mert valaki anyanyelvi, még nem feltétlenül tud tanítani is. Fontos, hogy tudd, az anyanyelvi ember nagyszerű lehetőség a gyakorlásra, de ne várj minden kérdésedre választ vagy profin felépített órákat. Kivéve persze, ha az illető maga is tanár.

Végül szeretnék megjelölni itt néhány könyvcímet, ami segít neked a felsőfokú megszerzésében. A felsőfokú nyelvvizsga a C1 a  közös, európai keretrendszerben, de van C2 is, ami már nagyon komoly. Csak profiknak!

AJÁNLOM NEKTEK: ANGOL

Leo Jones: Progress to Proficiency

Leo Jones: New Cambridge Advanced English

H.Q. Mitchell: Traveller C1

SPANYOL:

Dolores Galvez: Dominio (Libro de alumno)

María José martínez/Daniel Sánchez/María Pilar Soria: Las claves del nuevo DELE C1

Alejandro Bech Tormo: El cronómetro C1/C2

 

Sok sikert a tanuláshoz!

Ha szeretnél rákapcsolni az üzleti angolra, akkor iratkozz fel INGYENES 10 részes online videó kurzusomra

Katt ide: KÉREM A TANFOLYAMOT

 

Demkó Andrea

Segítek profivá válni!