Oldal kiválasztása

A jövő tanulása, a tanulás jövője

Sokat hallunk a life-long learningről, az élethosszig tartó tanulásról, arról, hogy tanulás, önképzés nélkül már nem lesz helyünk a munkaerőpiacon, legalább is jó helyünk, jó kilátásunk. Miért kell tanulnunk és mit?

Sokszor halljuk, hogy gyorsan változik a világ, a technológia, lépést kell tartanunk vele. Ha jók akarunk lenni abban, amit csinálunk, követnünk kell a fejlődést, a szakmai változásokat. Nyílván van egyszer egy szakmai része a tanulásnak és ez nem csak a mérnököket, számítástechnikusokat érinti. Mindenkinek szükséges feltennie a kérdést: Mi zajlik most a területemen? Mik az új fejlemények?

Ennek fontos részét képezi a tájékozódás a világról. Tudom, hogy közhely, de egy globalizált világban élünk: minden mindennel összefügg. Ami egy másik kontinensen történik, az a következő percben már itt van. Ami egy másik iparágban történik, az érinteni fogja az enyémet is. Az információ pedig előnyt ad.

Másik fontos terület az ún. soft skills, vagyis nem konkrét szakmai anyagot és újdonságot kell tanulnom, hanem együttműködést a csapattársakkal, asszertív kommunikációt, helyes időgazdálkodást, emberekkel bánást stb. Mostanában egyre gyakrabban találkozom azzal, hogy a cégek ebbe akarnak befektetni, és inkább ezt hangsúlyozzák. Egy vállalatnál mindig van csapatmunka, problémamegoldás stb.

Végül itt vannak az idegen nyelvek. „Angol nélkül már nem lehet boldogulni, az nagyon kell mindenhova.”- mondta most egy mérnök tanítványom. Már nemcsak a multicégeknél kell kommunikálni idegen nyelveken, de minden cégnek vannak vagy külföldi beszállítói, partnerei, alvállalkozói, vendégmunkásai stb. Szükséges levelezni, telefonálni, utazni, rendelni, tárgyalni, fogadni, olvasni, érteni az utasításokat, szabványokat, leírásokat, az új kifejezéseket, előadni, prezentálni, jelentést írni……

Na és ezt hogyan és mikor?

Kevés olyan emberrel találkoztam, aki odáig volt a vállalati tréningektől. Fölösleges, minek az, de nagy hülyeség, csak az időmet rabolja, nem érek én erre rá. Hallottátok netán mondtátok már ezeket? Hogyan lehet egy képzés hasznos és érdekes? Nos, most olvastam egy angol business magazinban a legújabb trendet: microlearning: a lényeg, hogy személyre szabott, illeszkedjen a dolgozó időbeosztásához, saját maga dönthessen mikor és hogyan. Rugalmasan kezelhető, könnyen emészthető elemek álljanak rendelkezése, amelyek valóban kapcsolódnak ahhoz, amire szükségük van. Vagyis a fix időben tartott nagycsoportos oktatás, a one size fits all módszer már nem annyira trendi. Hogyan tehetjük elkötelezetté a dolgozókat a képzések tekintetében? Azt adjuk, amire szüksége van, arra a kihívásra adjunk megoldást, amivel éppen szembenéz. És ezek általában egyedi jellegűek. Adjuk teljesen a dolgozó kezébe a kontrollt a saját képzése felett? Hát ideális esetben az ember motivált és tudja, mire van szüksége. De persze van nagyon sok nem ideális eset. Sokakat motiválni kell. Egy viszonylag új fogalom a Research &Development – vagyis K+F mintájára a Learning and Development kifejezés. Ez már a HR-től sok esetben kivált és külön működik, de ez is mutatja mennyire fontos a tanulás, és hogy a tanulás már nagyon régen kijött az iskolák intézményes keretei közül.

Két dolog biztos:

1, A munkaerő piacon óriási átalakulások zajlanak, rengeteg most létező munka eltűnik és sok foglalkozás, ami ma nincs, meg fog születni.

2, A most munkaerőpiacra belépő fiatal, az új generációk (már nem is az Y hanem a Z) teljesen más munkaszemlélettel rendelkeznek és igényük van arra, hogy fejlődhessenek, tanulhassanak. Másképp nem maradnak ott.

A tanulást, az önképzést tehát be kell építeni az ember mindennapjaiba. A sikeres ember és a sikeres cég is ilyen szemlélettel rendelkezik.

Emlékszem, amikor huszon-egynéhány éve elkezdtem a pályámat, nagyon népszerűek voltak a nyelviskolákban a csoportos képzések, nyelvtanfolyamok. Ma már alig van ilyen. Mindenki gyorsan, hatékonyan, a saját időbeosztása szerint akar tanulni. A nyelv sokaknak bonyolult és átláthatatlan, de azt gondolom ez nem igaz. A nyelvet is fel lehet építeni egy rendszerben és emészthető adagokra lehet felbontani. Sokak kedvét az is elvette, hogy nem túl hatékonyak a nyelvkönyvek és egyedül nem is igazán használhatók. Én sokat kritizáltam a nyelvkönyveket ezért csináltam olyat, amiből jó tanulni. Az általam írt könyveket megtalálod az oldalamon: www.demkoandrea.hu

Szeretnél egy 10 részes videósorozatot Business English témában teljesen ingyen?

Nem is kérdés ugye … katt ide: https://demkoandrea.hu/tanfolyam/